Este complet interzis pe terenurile din România. Ai nevoie de autorizație
Autoritățile din județul Prahova, care au efectuat recent o amplă acțiune de control conform unui ordin al prefectului județului, au prezentat joi, pe 22 august, rezultatele acestor verificări. Controalele au relevat nereguli grave în activitatea de exploatare a agregatelor minerale. S-au descoperit gropi lăsate de foste balastiere care sunt utilizate ca zone de depozitare a diverselor deșeuri, inclusiv vată minerală.
În plus, persoane care dețin utilaje destinate exploatării agregatelor minerale au intrat în zone neautorizate și au extrase nisip și pietriș din albia unui râu, pe terenuri private, reducând astfel suprafețele de teren ale localnicilor. Într-o anumită zonă, s-au identificat excavații efectuate în jurul stâlpilor care susțin rețeaua de alimentare cu energie electrică.
Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a explicat că a cerut efectuarea de controale la toate unitățile de exploatare a agregatelor minerale din județ după ce a primit „extraordinar de multe sesizări și reclamații” referitoare la modul în care se desfășoară această activitate.
„Faptul că, în Prahova, din păcate, constatăm că există o tendinţă de a fi transformaţi în groapa de gunoi a unora ne-a arătat clar că există o problemă pe mediu. Am constatat cu tristeţe faptul că, încă de la primele verificări, am descoperit probleme majore, care ne dau de gândit”, a declarat acesta joi, într-o conferinţă de presă.
Cele mai multe nereguli au fost identificate în zone aflate la doar câțiva kilometri de municipiul Ploiești. În comuna Bucov, pe un teren pentru care nu exista autorizație de exploatare, au fost descoperite deșeuri, inclusiv cantități mari de vată minerală aruncată pe amplasamentul unei foste balastiere. Reprezentanții Gărzii de Mediu au explicat că vata minerală depozitată în acel loc „trebuia să fie transformată într-o substanță inertă”.
Activitate de exploatare a agregatelor minerale fără permis de exploatare
În zona Râfov, Valea Călugărească, pe albia râului Teleajen, autoritățile au constatat că avea loc activitate de exploatare a agregatelor minerale fără permis de exploatare. Potrivit prefectului de Prahova, verificările au fost efectuate după ce proprietarii de terenuri din comunele Râfov și Valea Călugărească, situate de-o parte și de alta a râului Teleajen, au reclamat că lucrările de excavație au redus suprafața terenurilor lor.
„Aici avem şi o problemă cu autorităţile locale din zonă, faptul că au văzut ce se întâmplă şi nu au luat măsurile necesare, vorbim de Valea Călugărească, acolo au fost sesizări privind surparea unor maluri. Oamenii au sesizat: avem terenuri, plătim impozit pe o suprafaţă, şi mai există acea suprafaţă”, afirmat Emil Drăgănescu.
Într-un alt loc, controalele au relevat că operatorii de agregate minerale au efectuat săpături în jurul stâlpilor care susțin rețeaua de alimentare cu energie electrică.
„Şi mă mir, în momentul în care am o vijelie, de ce rămân zece localităţi fără curent”, a afirmat prefectul.
„Ne doare sufletul, ştim contextul, ştim că se construieşte în România şi e nevoie de agregate, dar haideţi să o facem responsabil, Prahova să nu mai fie dată exemplu că sunt fel de şmecheri pe aici care fac ce vor ei. Acum nu vor mai face, cât timp sunt eu pe scaunul acesta”, a adăugat Emil Drăgănescu.
El afirmă că există lacune legislative și își exprimă dorința ca legea să fie modificată pentru a preveni eficient astfel de abateri.
Ca urmare a constatărilor, au fost aplicate diverse sancțiuni și au fost depuse sesizări penale. Autoritățile au evitat să dezvăluie numele companiilor sau persoanelor suspectate de încălcarea legii în domeniul exploatării agregatelor minerale.
„Faptul că nu răspundem tuturor întrebărilor dvs. nu se întâmplă din cauza unei lipse de transparenţă, ci pur si simplu pentru că acolo, fiind anumite dosare deschise, nu am dori să lăsăm loc de interpretări. Dvs. puteţi consulta documente puse la dispoziţie de colegii noştri cu exploatările”, a explicat prefectul de Prahova.