Igienizarea terenurilor nu trebuie să se facă prin incendiere

Incendii de vegetație în România. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) lansează un apel pentru stoparea practicii igienizării terenurilor prin incendiere.

În doar ultimele 24 de ore, în România au avut loc nu mai puţin de 140 de incendii de vegetaţie. Acestea au devastat peste 300 de hectare de teren. De aceea, a fost nevoie de intervenţia imediată a sute de pompieri pentru a limita pierderile.

”Facem un apel pentru oprirea igienizării terenurilor prin incendiere! În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat aproximativ 140 de incendii de vegetaţie, iar peste 300 de hectare de teren au fost mistuite, fiind necesară intervenţia a sute de pompieri pentru a stinge flăcările. Arderile de vegetaţie sunt interzise, iar nerespectarea se sancţionează cu amenzi de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei”, conform unui mesaj al IGSU.

Incendii de vegetație în România. Nu doar pierderile materiale sunt în joc. Propagarea rapidă a focului în condiţiile vântului puternic şi ale temperaturilor extreme a dus la pierderi umane tragice şi la distrugerea ecosistemelor fragile.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, cei care încalcă interdicţia de a provoca incendii de vegetaţie se expun unor amenzi considerabile:

  • între 7.500 lei şi 15.000 lei pentru persoane fizice
  • între 50.000 lei şi 100.000 lei pentru persoanele juridice
POMPIERI
SURSA FOTO: IGSU

Circulația feroviară a fost temporar suspendată

Marţi, circulaţia feroviară în zona dintre Coţofeni şi Işalniţa a fost temporar suspendată din cauza unui incendiu de vegetaţie, anunţă Compania Naţională de Căi Ferate (C.F.R.).

Situaţia a fost generată de focul izbucnit în apropierea liniilor de cale ferată. Așadar, autorităţile au fost nevoite să ia măsuri urgente pentru prevenirea extinderii flăcărilor.

”Între staţiile Cotofeni şi Işalniţa (Fir I+II), circulaţia feroviară este temporar oprită din cauza unui incendiu de vegetaţie, iar în prezent trei trenuri de călători (R 2082, IR 1823, R 9505) staţionează în gările de pe traseu”, anunţă Compania Naţională de Căi Ferate.

Trei trenuri de călători au fost oprite în gările de pe traseu, în aşteptarea reluării circulaţiei.

Este vorba despre trenurile printre care R 2082, IR 1823 şi R 9505.

Incendii de vegetație în România. Până la ora 13:19, linia de contact a fost scoasă de sub tensiune pentru a facilita intervenţia pompierilor în lichidarea incendiului.

”Transmitem scuze călătorilor pentru disconfortul creat şi îi asigurăm că personalul feroviar al SRCF Craiova va depune toate eforturile necesare pentru reînscrierea operativă a trenurilor în circulaţie, după finalizarea intervenţiilor ISU”, este mesajul companiei.

Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență – fiipregatit.ro și aplicația mobilă DSU sunt instrumente esențiale pentru informarea și pregătirea cetățenilor în fața situațiilor de urgență.

Accesați acum www.fiipregatit.ro și descărcați, gratuit, aplicația de mobil DSU, din AppStore sau Google Play, pentru a afla mai multe informații privind modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unei situații de urgență.