Veste importantă pentru români. Șoferii care obișnuiesc să circule cu mașini care au lipite pe geamuri, fie ele geamuri laterale, parbriz sau lunetă, diverse accesorii, iar acestea reduc, prin număr sau dimensiuni, vizibilitatea conducătorului auto, riscă amenzi consistente. Sumele ajung până la aproape 3.000 de lei.
Cu toate acestea, mulți conducători auto se încăpățânează să lase agățate prin mașină cruci, jucării de pluș, odorizante, dar și suport pentru telefonul mobil. Mulți dintre ei nu cred că acestea le pot reduce vizibilitatea. Un specialist în conducere defensivă a explicat, însă, exact contrariul. Sorin Ene a oferit ca exemplu o situație în care un șofer vrea să vireze la dreapta de pe o străduță pe alta.
Amenzi usturătoare pentru obiectele de decor care reduc vizibilitatea
„La colțul străduței și, uitați, fix în acest moment, acea secundă în care pietonul nu se vede… care secundă contează foarte mult. De ce? Pentru că este timpul nostru de reacție. Avem o situație în care am frânat destul de târziu din cauza neatenției. Deja obiectul de la oglindă a plecat, s-a dus în parbriz. (…) Virăm, ocolim, toate aceste obiecte în mașină se plimbă. La un moment dat eu sunt atent ce lovește, pe unde lovește, se aude nu știu ce zgomot e… Până depistez și așa mai departe… Deci conducătorul auto trebuie să fie atent la drum, să nu aibă niciun fel de… acest obiect lipit pe parbriz și așa mai departe”, a explicat el la Digi 24.
În ciuda acestei realități, șoferii nu vor să renunțe la obiectele pe care ei le consideră indispensabile din mașină. Mulți dintre ei își sumă chiar și riscul de a fi amendați. Datele recente au arătat că au fost înregistrate puțin peste 290 de amenzi însă includ și aplicarea de afișe, reclame sau înscrisuri pe parbriz. Sancționarea unui șofer este decisă de agent, dacă acesta consideră că vizibilitatea este redusă de obiectele de decor.
Lista obiectelor interzise prevăzute în Codul Rutier
Codul Rutier scrie că aplicarea anumitor accesorii care restrâng vizibilitatea șoferului sunt sancționate conform legii. „Aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni”, spune legea. În ceea ce privește lista obiectelor interzise, în lista accesoriilor prevăzute în Codul Rutier se numără odorizatele de mașină, diverse obiecte religioase precum icoane sau cruciulițe, pe care mulți șoferi obișnuiesc să le utilizeze, dar și carnete de notițe, suporturi, zaruri dimensionate, diverse viniete, și chiar și anumite abțibilduri.
Totodată, șoferii care obișnuiesc să lipească astfel de obiecte pe partea dreaptă vor fi obligați să renunțe la ele, pentru că riscă să fie amendați. Și nu doar accesoriile aduc amenzi usturătoare ci și foliile pe care mulți șoferi le folosesc.
Codul Rutier interzice aplicarea foliilor pe parbriz, dar și a tratamentelor chimice. „Aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale reprezintă contravenție și e sancționată tot cu amendă de 2.900 de lei”, arată Codul rutier.