Este complet interzis să ai așa ceva pe mașină! Șoferii trebuie să se asigure că mașina lor este tot timpul în stare perfectă. În caz contrar, pot chiar să ajungă la închisoare.
Autocolantele pe plăcuțele de înmatriculare sunt strict interzise
Este interzis să ai așa ceva pe mașină! Autocolantele pe plăcuțele de înmatriculare sunt strict interzise și pot constitui o infracțiune. Aplicarea unui autocolant pe plăcuța de înmatriculare poate duce la aplicarea unei amenzi, deoarece modificarea plăcuțelor de înmatriculare este interzisă pentru conducătorii auto.
Toți șoferii trebuie să se asigure că toate elementele de pe mașină sunt în stare perfectă. Plăcuța de înmatriculare trebuie să fie întotdeauna lizibilă și să nu fie acoperită de insecte moarte, ploaie sau noroi. În plus, este important să se evite utilizarea autocolantelor pe mașină, inclusiv pe plăcuța de înmatriculare.
Potrivit ADAC (cel mai mare club automobilistic din Germania și Europa, cu peste 20 millioane de membri), plăcuța de înmatriculare trebuie să fie întotdeauna lizibilă, inclusiv de la distanță. Dacă, în ciuda curățării, plăcuța nu mai este clar vizibilă, aceasta trebuie înlocuită.
Este esențial ca șoferii să nu efectueze singuri nicio corecție sau modificare, deoarece acest lucru poate atrage o amendă. În cel mai grav caz, schimbarea neautorizată a plăcuței de înmatriculare poate fi considerată utilizare abuzivă, conform celor de la echo24.de.
Poți chiar să faci închisoare
„Nu pot fi schimbate componentele sau coloritul”, a explicat Alexander Sievers, avocat al clubului ADAC.
În caz contrar, persoana poate comite o infracțiune administrativă sau chiar una penală. Modificarea unei plăcuțe de înmatriculare poate constitui una dintre următoarele infracțiuni, care pot fi sancționate cu amendă sau chiar cu închisoare:
- Falsificarea documentelor: în cazul în care, de exemplu, o plăcuță de înmatriculare falsă este aplicată în mod deliberat pe o mașină.
- Suprimarea documentelor: dacă, de exemplu, o plăcuță de înmatriculare este făcută ilizibilă – de exemplu prin aplicarea de autocolante.
- Utilizarea abuzivă a plăcuțelor de înmatriculare: Aceasta include toate modificările aduse plăcuței de înmatriculare.
De exemplu, există „folii de protecție împotriva radarelor” care au rolul de a face plăcuța de înmatriculare de nerecunoscut într-o fotografie realizată de un radar de viteză, pentru a împiedica identificarea proprietarului vehiculului. Această practică este considerată falsificare și poate duce la aplicarea unei amenzi substanțiale.
În general, o infracțiune administrativă se pedepsește cu o amendă de aproximativ cinci euro, însă modificarea plăcuței de înmatriculare poate atrage o sancțiune de 65 de euro sau mai mult.