Presa britanică a publicat joi mai multe poze extrem de rare în care sunt prezentați cercetători chinezi, de la Institutul de Virusologie din Wuhan, îmbrăcați în costume similare celor de cosmonauți.
Iar ipoteza unor cercetări secrete întreprinse de virusologii din China a reaprins teoriile conspirației legate de pandemia de coronavirus.
Teoriile conspirației
Principala ipoteză avansată de specialiști, privind originea lui COVID – 19, vorbește despre transferul agentului patogen de la animale sălbatice la om (liliacul fiind vinovatul de serviciu) în una din ”piețele umede” (în care se sacrifică animalele pentru consum) ale orașului.
Teoriile conspirației avansează însă o altă ipoteză, și anume că misteriosul laborator al institutul de cercetare din Wuhan, estimat la o investiție de 34 de milioane de lire sterline, s-ar afla la originea noului coronavirus.
Astfel, Institutul de Virusologie din Wuhan păstrează peste 1.500 de tulpini ale unor viruși mortali, fiind specializat în cercetarea celor mai periculoși agenți patogeni, în particular a virușilor purtați de lilieci.
Nu este de mirare deci că unii specialiști afirmă despre noul coronavirus că ar fi o armă biologică realizată în Institutul de Virusologie din Wuhan.
În timp ce unii cred că epidemia a fost pornită intenționat, alții bănuiesc că pur și simplu COVID-19 a fost scăpat de sub control de cercetătorii chinezi.
China neagă
Fotografiile publicate de Daily Mail au fost realizate între 2015 şi 2017 şi prezintă activitatea interioară a Institutului, construit după epidemia SARS din 2003.
China a negat însă în mod repetat aceste ipoteze. Shi Zhengli, un director al Institutului, a declarat în februarie presei că ”ar garanta cu propria viață” în legătură cu faptul că epidemia nu are legătură cu laboratorul din Wuhan.
Mulți experți internaționali au negat, la rândul lor, astfel de teorii.
Cu toate acestea, presa britanică a scris că, la nivelul guvernului de la Londra, ipoteza unei scăpări de sub control a noului coronavirus de către Institutul din Wuhan nu mai este în acest moment ignorată.
Până în prezent, pandemia a ucis peste 91.000 de oameni la nivel global și a infectat peste 1,5 milioane.