Opoziția vrea organizarea unui referendum în Ungaria

Un partid maghiar din opoziție a inițiat un referendum național pentru a reglementa investițiile prioritare. Scopul acestuia este de a proteja Ungaria împotriva riscului de a deveni o colonie producătoare de acumulatori. Partidul spune că acest lucru, dacă s-ar întâmpla, ar fi în beneficiul oligarhilor asociati cu Viktor Orban.

Antal Csárdi, adjunctul liderului grupului parlamentar al LMP, spune că verdictul final cu privire la posibilitatea organizării unui astfel de referendum a venit de la Curtea Constituțională a Ungariei.

Pentru ca referendumul să fie organizat, este necesară colectarea a 200.000 de semnături într-o perioadă de patru luni. De asemenea, el i-a încurajat pe oameni să susțină inițiativa.

Politicianul a declarat că în cazul în care referendumul va reuși, se va putea asigura protecția lacurilor mari precum Balaton și Fertő, și a întregii țări. El spune că reușita referendumului va preveni transformarea acestora în simple mărfuri de vânzare.

ungaria
SURSA FOTO: pixabay.com

Scopul investițiilor prioritare

Conform lui Antal Csárdi, reglementările referitoare la investițiile prioritare au ca unic scop. Acela este de a permite partidului Fidesz să efectueze investiții evitând complet legislația existentă, în beneficiul exclusiv al propriilor oligarhi.

Potrivit politicianului LMP, această lege a contribuit la distrugerea lacului Balaton și a lacului Fertő. De asemenea, a facilitat construcțiile din Parcul Városliget din Budapesta și a pus în pericol cartierul Zugló din capitală.

Referendumul este un instrument extrem de potrivit și decisiv pentru a pune frână politicilor Fidesz. Potrivit acestuia, referendumul va împiedica distrugerile care au fost observate la nivelul întregii țări.

Viktor Orban
SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor

Investițiile prioritare, ilegalități legale

Nóra Vargha, consilier local din Fót, aproape de Budapesta, expertă în protecția mediului, a discutat despre modul în care legislația descrie ce poate fi făcut în locațiile unde se pot realiza investiții prioritare.

Ea spune că este vorba despre ceea ce poartă numele de ilegalități legale. Acestea dau posibilitatea beneficiarilor de a face orice și doresc în orice moment. Mai mult, cu fiecare schimbare, condițiile de utilizare au fost simplificate.

Consilierul local a explicat că acum nu mai este necesar să se respecte reglementările referitoare la:

  • densitatea construcțiilor pe teren
  • înălțimea clădirilor
  • regulile privind spațiile verzi
  • protecția mediului și a naturii

Când un teren este desemnat pentru investiții prioritare, atât clădirile cât și infrastructura adiacentă pot fi automat considerate investiții prioritare de importanță economică națională.