În urma încălzirii globale, Pământul ar fi pierdut o cantitate uriaşă de gheaţă, dezvăluie oamenii de ştiinţă: este vorba despre 28 de trilioane de tone de gheaţă.
Cercetătorii britanici de la Universităţile din Leeds şi Edinburgh, precum şi de la University College din Londra, au adunat și analizat datele de la sateliți privind polii planetei dintre anii 1994 şi 2007. Cu ajutorul acestora, au identificat impactul creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră asupra Pământului.
Rezultatele cercetării mai arată că nivelul apelor ar putea creşte cu până la un metru până la finalul acestui secol.
Rata pierderii de gheață a crescut cu 57% din anii ’90, arată studiul britanic
“Ca să înțelegem mai bine ce înseamnă asta, fiecare centimetru înseamnă un milion de oameni care vor fi nevoiți să-și părăsească casele.
În trecut, cercetătorii au studiat zone individuale, cum ar fi Antarctica, dar este pentru prima dată când cineva ia în calcul toată gheața care dispare de pe întreaga planetă. Ce am descoperit ne-a șocat”, spune profesorul Andy Shepherd de la Universitatea Leeds, potrivit Daily Mail.
Rata pierderii de gheață a crescut cu 57% din anii ’90, de la 0,8 la 1,2 trilioane de tone pe an, din cauza dispariţiei gheţarilor montani din Antarctica, Groenlanda, dar şi a gheţii din banchiza Antarcticii.
Cercetătorii atrag atenţia că topirea gheţii va reduce capacitatea planetei de a reflecta radiaţii solare şi va cauza perturbări majore pentru speciile ce trăiesc în apele arctice şi antarctice.
Tot în acest an, un studiu realizat de NASA (Administrația Națională Aeronautică și Spațială din SUA) a relevat faptul că gheaţa din Antarctica şi Groenlanda se micşorează şi se topeşte constant începând cu anul 2003.
Un asteroid va trece pe lângă Pământ la începutul lunii noiembrie
În altă ordine de idei, planeta ar putea fi pusă în pericol şi din exterior. Un asteroid, care se apropie de Pământ chiar înainte de ziua alegerilor din Statele Unite, are şanse de 0,42% să lovească planeta, potrivit NASA. Corpul ceresc, cunoscut ca 2018VP1 ar urma să treacă pe lângă Pământ pe 2 noiembre, înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, potrivit Laboratorul de Propulsie Jet (JPL) al NASA, transmite News.ro.
Agenţia spaţială a spus că există trei ciocniri potenţiale dar, “bazându-ne pe 21 de observaţii de-a lungul a 12.968 de zile”, nu crede că este posibil un impact direct. 2018VP1, care a fost iniţial identificat la Observatorul Palomar din California, în 2018, nu este considerat “un obiect potenţial periculos” din cauza mărimii sale mici – cu un diametru de 0,002 kilometri, potrivit NASA.
Obiectele posibil periculoase – de obicei asteroizi sau comete – sunt cele care au o orbită care le apropie de Pământ şi sunt suficient de mari ca să provoace pagube semnificative dacă lovesc planeta. Săptămâna trecută, un asteroid cu o lungime de trei până la şase metri a trecut la o distanţă de 2.950 de kilometri de Pământ, pe deasupra Oceanului Indian.