Se cere imediat intervenția NATO! Noi tensiuni în Europa. Nu există nicio șansă ca …
Premierul kosovar a îndemnat trupele de menținere a păcii ale NATO să intervină după ce protestatarii minorității sârbe au blocat drumurile și bărbați înarmați necunoscuți au avut un schimb de focuri cu poliția în weekend, în timp ce tensiunile etnice sunt în creștere în nordul agitat al țării.
La o conferință de presă organizată duminică în capitala Kosovo, Pristina, premierul Albin Kurti a cerut Forței Kosovo (KFOR), o forță internațională de menținere a păcii condusă de NATO, să garanteze „libertatea de circulație”, acuzând „bandele criminale” că blochează drumurile.
De când Kosovo și-a declarat independența față de Serbia, în anul 2008, a existat o pace fragilă în această țară. Independența a venit după războiul din 1998-1999, în care NATO a intervenit pentru a proteja majoritatea albaneză din Kosovo. Această independență nu este recunoscut de Serbia.
Măsurile luate de Pristina în ultimele săptămâni au întâmpinat o rezistență violentă din partea minorității sârbe din nordul Kosovo, măsuri care sunt considerate antisârbe.
Principalele drumuri au fost blocate
Presa internațională scrie că protestatarii sârbi au blocat, în cursul zilei de sâmbătă, principalele drumuri după ce un fost polițist sârb a fost arestat. Forțele de ordine din Kosovo au trimis un comunicat de presă în care spun că au fost ținta unor focuri de armă de calibru mic în mai multe locuri, motiv pentru care a ripostat în legitimă apărare.
Între timp, o grenadă paralizantă a fost aruncată asupra unei mașini aparținând EULEX, misiunea Uniunii Europene în Kosovo, dar nu s-au înregistrat răniți.
Fostul ofițer de poliție este „acuzat de comiterea de acte teroriste și de atacarea ordinii constituționale”, potrivit autorităților kosovare, care îl acuză că a organizat atacuri împotriva comisiei electorale și a poliției din țară.
UE, NATO și SUA au cerut abținere din partea ambelor facțiuni
În urma exploziei, UE, Statele Unite și NATO au cerut ambelor părți să dea dovadă de reținere și au solicitat îndepărtarea baricadelor.
De asemenea, autoritățile kosovare au amânat până în aprilie alegerile locale care ar fi trebuit să aibă loc la sfârșitul săptămânii viitoare.
Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat sâmbătă că Belgradul va cere KFOR să permită Serbiei să desfășoare militari și polițiști în Kosovo, dar a recunoscut că nu există nicio șansă ca această permisiune să fie acordată.
Duminică, Vucic a declarat că Serbia a cerut eliberarea tuturor sârbilor arestați din nordul Kosovo, dar că încearcă, de asemenea, să dezamorseze tensiunile din regiune.
Vucic a acuzat autoritățile de la Pristina și pe prim-ministrul kosovar Kurti că au alimentat tensiunile prin „nenumărate mișcări unilaterale”.
„De fiecare dată când cineva ar crede că am rezolvat ceva, apare o altă problemă”, a spus Vucic.
Demisii pe bandă rulată în nordul Kosovo
Primarii sârbi din municipalitățile din nordul Kosovo, împreună cu judecătorii locali și aproximativ 600 de ofițeri de poliție, au demisionat luna trecută în semn de protest față de o măsură a guvernului kosovar de a înlocui plăcuțele de înmatriculare auto emise de Belgrad cu cele emise de Pristina.
Ulterior, Kosovo a fost de acord să amâne decizia, iar Belgradul a declarat că nu va mai emite noi numere de înmatriculare pentru mașinile sârbești.
Vucic a cerut eliberarea sârbilor kosovari arestați recent „deoarece sunt reținuți pe baza unor acuzații inventate” și retragerea poliției kosovare, în conformitate cu un acord negociat de UE care stipulează acordul primarilor sârbi din zonă în acest sens.
„Poliția kosovară nu are nimic de făcut în nord… mai ales oameni înarmați… până în dinți”, a spus Vucic. „Acest lucru provoacă neliniște și teamă în rândul populației sârbe”.
Belgradul și Pristina poartă discuții la Bruxelles pentru a încerca să normalizeze relațiile, iar UE a prezentat deja un plan, scrie CNN.