Volodimir Zelenski se teme de ce este mai rău. În discursul său transmis națiunii, preşedintele ucrainean a vorbit despre noile lovituri ale rușilor de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie și totodată a amintit despre dezastrul de la Cernobîl.
Liderul de la Kiev susține că centrală nucleară Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa și are șase reactoare, spre deosebire de situația de la Cernobîl când un singur reactor a explodat.
„Lumea nu trebuie să uite Cernobîlul şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl (în 1986) este explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare”, a declarat el, în cotidianul discurs video, arată AFP.
În același timp, președintele ucrainean a mai adăugat că este nevoie de sancțiuni noi împotriva Rusiei, pe care a numit-o stat terorist, astfel încât amenințarea unei catastrofe nucleare să poată fi diminuată.
Zelenski cere noi sancțiuni împotriva Rusiei
„Trebuie noi sancţiuni împotriva statului terorist şi împotriva întregii industrii nucleare ruse care creează ameninţarea unei catastrofe nucleare”, a continuat Volodimir Zelenski.
Amintim faptul că reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat la 26 aprilie 1986. La acel moment, un nor radioactiv s-a răspândit în toată Europa provocând cel mai mare accident nuclear civil.
Nu doar Volodimir Zelenski se teme de ce este mai rău. Ambasadorul ucrainean pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a avertizat și el la rândul său cu privire la ce ar putea urma.
El susține că în cazul în care s-a produce un accident nuclear la centrală de la Zaporojie, acesta ar fi cu mult mai grav decât dezastrele de la Cernobîl sau Fukushima.
„Ceea ce se va întâmpla pe o rază de 40 sau 50 de kilometri în jurul centralei categoric nu ar fi comparabil cu Cernobîl sau Fukushima”, afirmă Evgheni Zimbaliuk, ambasadorul Ucrainei pe lângă AIEA.
Totodată, acesta a mai precizat că în cazul în care dezastrul va avea loc, toată Ucraina, dar și toată Europa ar putea fi contaminate.
Un accident nuclear la centrala de la Zaporojie, mai grav decât dezastrul de la Cernobîl
„Terorismul nuclear al Rusiei necesită un răspuns puternic din partea comunităţii internaţionale, întrucât un accident nuclear la Zaporojie ar avea consecinţe uriaşe nu doar pentru Ucraina – probabil toată Ucraina va fi contaminată, ci şi pentru întreaga Europă”, a mai spus diplomatul ucrainean.
De cealaltă parte însă, sunt și experți care văd lucrurile într-un mod mai optimist și spun că spre deosebire de centralele Cernobîl sau Fukushima, cea de la Zaporojie este mai bine protejată. Aceasta are un circuit de răcire separat, dar și un înveliş special de protecţie, deşi sunt șanse să nu reziste în cazul unui atac militar ţintit.
Referitor la cele mai recente atacuri din data de 5 și 6 august, ambasadorul ucrainean la AIEA susține că în urma acestora au fost distruși mai mulți senzori de monitorizare a radiaţiilor, astfel că acum nu mai poate fi măsurat nivelul de radiaţii pe toată suprafaţa centralei.
De cealaltă parte însă, Rusia prezintă o situație complet diferită. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, anunța că Moscova este pregătită să faciliteze deplasarea unei misiuni a AIEA la faţa locului.
Rusia invită AIEA la centrală de la Zaporojie
Totodată, aceasta a acuzat Ucraina că ar bloca trimiterea unei astfel de misiuni şi că încearcă ”să ia Europa ostatică” prin bombardarea centralei.
„Ţintind cu piesele de artilerie reactoarele în funcţiune şi depozitele de combustibil nuclear folosit, ucrainenii se ţintesc singuri”, a mai spus reprezentanta Moscovei, care a avertizat că ”în fiecare zi situaţia devine mai periculoasă”.
„Liderii ONU şi ai AIEA, din nou şi din nou, nu îndrăznesc să menţioneze direct sursa ameninţării. Ei îşi demonstrează lipsa voinţei de a arăta cu degetul spre Kiev”, a adăugat Zaharova, care a subliniat și faptul că Moscova informează periodic AIEA asupra situaţiei de la centrala nucleară de la Zaporojie.
Amintim faptul că centrala de la Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse încă de la începutul agresiunii militare asupra Ucrainei, dar personalul centralei este ucrainean. Mai multe instalaţii ale sale au fost lovite în ultimele zile de obuze sau de rachete despre care nu este clar de unde provin.