Un semnal de alarmă în legătură cu urmările războiului din Ucraina a venit din partea Germaniei. Cancelarul german Olaf Scholz nu doar că este îngrijorat de actuala situație, dar este de părere că Ucraina va avea nevoie de multă forță chiar și după ce războiul se va termina.
Într-o declarație făcută la o conferință de presă de la Berlin care a avut loc miercuri, Olaf Scholz s-a arătat pesimist în legătură cu modul în care lucrurile vor evolua în Ucraina.
El este de părere că țara condusă de Volodimir Zelenski va fi nevoită să lupte mai bine de 100 de ani cu consecințele devastatoare ale războiului actual. Totodată, el a comparat situația din Ucraina cu efectele celui de Al Doilea Război Mondial în ţara sa, relatează AFP.
Olaf Scholz, despre efectele războiului din Ucraina
Olaf Scholz susține că persoanele care trăiesc în prezent în Germania știu foarte bine că sunt bombe care continuă să fie descoperite și la momentul actual, iar situația s-ar putea repeta de această dată în Ucraina, care trebuie să fie pregătită pentru orice.
„Cei care trăiesc în Germania ştiu că bombele care au căzut în timpul celui de Al Doilea Război Mondial sunt încă descoperite astăzi şi că alertele cu bombă continuă. Ucraina va trebui deci să se pregătească de acum să se lupte timp de 100 de ani cu consecinţele acestui război”, a declarat Scholz în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.
Totodată, oficialul german a mai adăugat că în general astfel de războaie au consecințe de lungă durată.
Țările occidentale vor lucra la reconstrucția Ucrainei
„Ştim că astfel de războaie au consecinţe de lungă durată, toate bombele care sunt lansate acum vor rămâne multă vreme în sol”, a declarat cancelarul. El a mai precizat și că ţările occidentale vor trebui „să lucreze împreună la reconstrucţia” Ucrainei.
Menționăm faptul că precizările cancelarului german vin în condițiile în care, în Germania încă există bombe care nu au explodat și care continuă să fie descoperite constant pe şantierele de construcţii, la 77 de ani după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial.
O situație de acest tip a avut loc în luna decembrie anul trecut, moment în care o bombă de circa 250 kg a explodat pe un şantier din apropierea gării din Munchen, în sudul Germaniei, provocând rănirea a patru persoane şi întrerupând traficul feroviar.