Cutremur în Germania și Franța, dar și în restul Europei. Prețurile la energie au luat-o razna, iar criza pare mai gravă decât s-a anticipat. O reuniune de urgență a miniștrilor energiei din UE a fost deja anunțată pentru a căuta soluții.
Preţul energiei germane pentru anul 2023, punctul de referinţă european, a depăşit 1.000 de euro (993 de dolari) pentru prima dată în istorie pe măsură ce criza energetică din regiune se intensifică.
Prețurile la energie au explodat în Europa
Mişcarea vine după ce vineri preţurile din Germania şi Franţa au crescut cu peste 25%, deoarece Rusia restrânge furnizarea de gaze naturale. De asemenea, Franţa suferă de o scădere a producţiei de energie nucleară.
Preţul energiei germane pentru 2023 a crescut cu până la 6,6%, ajungând la 1.050 de euro pe megawat-oră, la ora 10:19 la Berlin. Contractul echivalent francez a crescut vineri, de asemenea, peste nivelul de 1.000 de euro, a raportat Bloomberg.
Prețul la electricitatea pentru anul viitor în Germania și Franța – ambele afectate de propriile crize grave – stabilesc aproape zilnic noi recorduri. Acest lucru se datorează faptului că Rusia restricționează aprovizionarea cu gaze naturale și, de asemenea, în cazul Franței, unei scăderi continue a producției nucleare.
Reuniune de urgență pentru găsirea de soluții
Uniunea Europeană urmează să convoace o reuniune de urgență a miniștrilor energiei pentru a discuta soluții la nivel de bloc. Această creștere alimentează inflația și amenință finanțele gospodăriilor și întreprinderilor de pe întregul continent.
Prețurile sunt la un nivel pe care nimeni nu și-l poate permite din cauza „eșecului pieței”, a declarat premierul ceh Petr Fiala, adăugând că o soluție paneuropeană nu trebuie să necesite neapărat o plafonare a prețurilor. Țara sa deține în prezent președinția rotativă a UE.
În întreaga Europă, guvernele au început să ia măsura drastică de a limita consumul de energie. În Regatul Unit, facturile gospodăriilor vor crește în octombrie, după ce a fost eliminată plafonarea costurilor. Creșterea prețurilor pare să forțeze milioane de oameni să limiteze consumul.
Criza ar putea avea repercusiuni grave
În cazul în care nu se reușește să se limiteze criza, există riscul de a provoca tulburări sociale și revolte politice, dacă se va ajunge la pene de curent și la temperaturi scăzute în casele oamenilor în această iarnă.
Politicienii europeni au alocat deja aproximativ 280 de miliarde de euro pentru a atenua impactul provocat de creșterea prețurilor la energie pentru întreprinderi și consumatori, însă ajutorul riscă să fie eclipsat de amploarea crizei.
Prețurile ridicate ale energiei ar putea forța industriile să închidă instalațiile sau să își reducă activitatea, iar unele dintre ele ar putea să nu mai repornească niciodată, mai transmite sursa citată.