Germania și Franța conduc UE ca pe o oligarhie. Acuzații dure venit de la Varșovia: Demonii au for reînviați

Războiul din Ucraina a dezvăluit un adevăr despre Europa, a scris premierul polonez Mateusz Morawiecki în editorialul său pentru cotidianul francez „Le Monde”. După cum a subliniat el: UE a refuzat ani de zile să asculte avertismentele privind amenințarea rusă.

„Războiul din Ucraina a scos la iveală adevărul despre Rusia. Cei care au refuzat să vadă că statul lui Vladimir Putin are tendințe imperialiste trebuie să se confrunte cu faptele”, a subliniat  Morawiecki.

„Demonii din secolele XIX și XX au fost reînviați în Rusia – naționalismul, colonialismul sunt din ce în ce mai vizibile. Dar războiul a dezvăluit, de asemenea, adevărul despre Europa. Mulți lideri europeni au fost seduși de Vladimir Putin. Ei sunt acum în stare de șoc”, a subliniat el.

Premierul a mai subliniat: „Europa a ajuns în situația actuală nu pentru că nu a fost suficient de integrată, ci pentru că a refuzat să asculte vocea adevărului”, adăugând că „această voce vine din Polonia de mulți ani”.

Potrivit lui Morawiecki, „această ignorare a vocii Poloniei este o ilustrare a problemei mai mari cu care se confruntă UE în prezent”, deoarece „practica politică arată că vocile germană și franceză au o mare importanță”.

„Astfel, avem de-a face cu o democrație formală și cu o oligarhie de facto, în care puterea este deținută de cei mai puternici”, a explicat el.

Principiul unanimității

Premierul polonez a apărat cu tărie principiul unanimității în UE, asigurând că acesta permite ca fiecare voce să fie ascultată, iar soluțiile adoptate să răspundă așteptărilor minime ale fiecărui stat membru.

„Dacă toată Europa ar fi urmat votul Germaniei, nu doar Nord Stream 1, ci și Nord Stream 2 ar fi fost deja lansat cu multe luni în urmă. Dependența Europei de gazul rusesc, pe care Vladimir Putin îl folosește ca pe un instrument de șantaj împotriva întregului continent, ar fi fost aproape ireversibilă”, a subliniat Morawiecki, criticând totodată Germania pentru poziția sa privind trimiterea de arme către Ucraina, scrie TVP World.

Între timp, Varșovia este, de asemenea, în conflict cu Bruxelles-ul în ceea ce privește fondurile de redresare post-Covid, pe care Uniunea Europeană le-a blocat din cauza îngrijorărilor că legislația poloneză recentă erodează statul de drept în țară.

Bruxelles a refuzat să le elibereze din cauza îngrijorării că un mecanism disciplinar controversat pentru judecătorii din Polonia subminează independența judiciară.

Polonia a anunțat în luna mai că a încheiat negocierile cu Bruxelles-ul cu privire la fondurile blocate, spunând că se așteaptă să primească aproximativ 35 de miliarde de euro (35,7 miliarde de dolari) „în câteva luni”.