Cutrmur total în Europa: Centrala nucleară Zaporojia bombardată, înainte de raportul ONU

Organismul de supraveghere nucleară al Organizației Națiunilor Unite (ONU) urmează să vină marți, 6 septembrie, cu un raport privind centrala nucleară Zaporojie, situată în sudul Ucrainei.

Raportul vine la o zi după ce centrala ucraineană a fost ținta unui nou bombardament. Alimentarea cu energie electrică a acestei centrale nucleare a fost aproape întreruptă luni, pentru a doua oară în două săptămâni, Kievul acuzând Moscova că a împins războiul în pragul unei catastrofe nucleare.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au riscat o catastrofă prin bombardamentele din apropierea centralei, despre care oficialii au declarat că au întrerupt liniile electrice și au scos din funcțiune singurul reactor rămas la cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Linia electrică nu a fost deteriorată

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, citând informații furnizate de Ucraina, a declarat că linia electrică de rezervă a centralei a fost tăiată pentru a stinge un incendiu, dar că linia în sine nu a fost deteriorată și va fi reconectată.

Centrala are suficientă energie electrică pentru a funcționa în condiții de siguranță și va fi reconectată la rețea odată ce energia de rezervă va fi restabilită, a precizat agenția de supraveghere într-o declarație, înainte de a face publice marți concluziile sale complete într-un raport mai amplu.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat luni cu privire la o apropiată „catastrofă de radiații” și a declarat că bombardamentele au arătat că Rusiei „nu-i pasă ce va spune AIEA”.

„Din nou – deja pentru a doua oară – din cauza provocării rusești, stația Zaporizhzhia a fost plasată la un pas de o catastrofă de radiații”, a spus el în mesajul său video nocturn.

Problema nucleară nu este singura preocupare

Preocupările nucleare se adaugă la lupta energetică în curs de desfășurare între Moscova și Occident de când trupele rusești au invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, în timp ce conflictul militar mai amplu continuă.

Piețele europene au intrat luni în cădere liberă, deoarece Rusia a ținut închisă principala sa conductă de gaz către Germania. Între timp, Kievul a făcut cea mai îndrăzneață afirmație de până acum privind succesul pe câmpul de luptă în contraofensiva sa de o săptămână împotriva forțelor rusești din sud.

Centrala cu șase reactoare Zaporojie din sudul Ucrainei a devenit un punct central al conflictului de șase luni, după ce Moscova a preluat controlul asupra instalației în martie, chiar dacă inginerii ucraineni continuă să o opereze, ceea ce ridică spectrul unui accident nuclear.

Ultimul bloc funcțional de reactoare a fost deconectat

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a declarat că ultimul bloc de reactoare funcțional al centralei a fost deconectat de la rețeaua electrică ucraineană după ce bombardamentele rusești au întrerupt liniile electrice.

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporojie, a declarat că bombardamentele ucrainene au avariat un recipient de izolare de lângă cel de-al doilea reactor, dar funcționarea acestuia nu a fost afectată.

După mai multe zile de tăcere cu privire la noua lor ofensivă, oficialii ucraineni au postat online o imagine cu trei soldați ridicând un steag deasupra unui oraș din provincia Herson, o regiune sudică ocupată de Rusia încă din primele zile ale războiului.

Imaginea în care steagul este fixat pe un stâlp de pe un acoperiș, presupus a fi în Vysokopyllya, în nordul orașului Herson, a fost difuzată în timp ce Zelenski a anunțat duminică că forțele ucrainene au capturat două orașe din sud și unul din est, fără a le identifica, scrie Reuters.