O catastrofă nucleară ar putea avea loc în Europa! Avertisment dur venit de la Comisia Europeană: Riscul unui accident crește

În acest context, șeful diplomației europene, Josep Borell, și comisarul european pentru energie, Kadri Simson, au susținut o declarație de presă comună în cadrul căreia au acuzat forțele ruse se avarierea anumitor instalații ale unor situri nucleare avariate.

„În urmă cu 36 de ani, accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl a dus la unul dintre cele mai îngrozitoare incidente nucleare din istorie. Această tragedie de lungă durată a avut consecințe pe scară largă în Ucraina, Belarus, Rusia și în alte părți ale Europei, provocând decese, suferință umană, daune pe termen lung asupra sănătății, penurie de alimente și poluarea mediului. Aproximativ 350.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele din zonele grav contaminate, cu consecințe sociale și economice care continuă până în prezent”, se arată în comunicatul de presă publicat pe site-ul oficial al Comisiei Europene.

Siguranța nucleară, pusă în pericol de Rusia

Cei doi oficiali europeni sunt de părere că agresiunea ilegală și nejustificată a Federației Ruse în Ucraina, începută la data de 24 februarie, pune în pericol siguranța nucleară la nivelul întregului continent.

Oficialii europeni reamintesc faptul că țara condusă de Vladimir Putin a ocupat mai multe situri nucleare ucrainene pe care le-a deteriorat într-un mod ”nechibzuit”. De asemenea, ei mai spus că riscul unui accident crește semnificativ din cauza întreruperii operațiunilor.

”Astăzi, agresiunea ilegală și nejustificată a Rusiei în Ucraina pune din nou în pericol siguranța nucleară pe continentul nostru. Rusia a vizat și a ocupat siturile nucleare ucrainene, deteriorând în mod nechibzuit instalațiile. Ocuparea ilegală și întreruperea operațiunilor normale, cum ar fi împiedicarea rotației personalului, subminează funcționarea sigură și securizată a centralelor nucleare din Ucraina și cresc semnificativ riscul unui accident”, arată cei doi.

Moscovei i se cere să redea ucrainenilor controlul asupra centralei din Zaporojie

Pe fond, oficialii europeni cer Moscovei să returneze autorităților ucrainene controlul asupra centralei nucleare ocupate din Zaporojie și, totodată, să se abțină de la orice alte acțiuni care vizează instalații nucleare.

”Ne reafirmăm angajamentul față de cele mai înalte standarde de siguranță nucleară, securitate nucleară și garanții nucleare la nivel mondial și salutăm și sprijinim pe deplin eforturile AIEA de a oferi asistență, la cererea guvernului ucrainean.

Facem apel la comunitatea internațională și la toți actorii relevanți să înceapă imediat o reflecție asupra modului în care pot fi îmbunătățite instrumentele internaționale existente pentru a proteja siturile nucleare în contextul unui război, precum și asupra necesității unor noi instrumente specifice”, au mai spus cei doi.