Ministerul Apărării din Marea Britanie spune că Rusia a recunoscut faptul că a folosit arme termobarice în Ucraina. Săptămâna trecută, Londra se arăta foarte îngrijorată de scara la care ar putea fi utilizate, după cum declara secretarul britanic al apărării, Ben Wallace.

„Ministerul rus al Apărării a confirmat utilizarea sistemului de armament TOS-1A în Ucraina. TOS-1A utilizează rachete termobarice, creând efecte incendiare și de explozie.

Urmăriți videoclipul de mai jos pentru mai multe informații despre această armă și impactul său devastator”, a transmis ministerul Apărării din Marea Britanie într-o postare pe Twitter.

Acuzații au venit și din partea UE și SUA

De asemenea, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, spunea că migraţia ucraineană este mai mare decât cea din Siria și punea vina pe seama atacului brutal al forţelor militare ruse împotriva Ucrainei, care folosesc bombe termobarice și bombe cu dispersie, arme interzise potrivit Convenţiei de la Geneva.

„Aceste cifre, comparativ cu cele din timpul crizei migranţilor din Siria, în 2015-2016, sunt foarte mari şi cresc în ritm rapid. Aceasta este consecinţa unui atac brutal al forţelor militare ruse împotriva Ucrainei, care folosesc bombe termobarice, bombe cu dispersie, interzise potrivit Convenţiei de la Geneva. Nu pot să ia cu asalt oraşe bombardând ţinte civile. Există fotografii cu case distruse şi ne aşteptăm ca numărul victimelor din rândul civililor să crească”, afirma Josep Borrell.

Și ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a acuzat săptămâna trecută Rusia că intenţionează să folosească arme interzise de Convenţia de la Geneva în cadrul ofensivei sale masive asupra Ucrainei.

„Am văzut imagini cu forţe ruse transportând arme absolut mortale în Ucraina, care nu îşi au locul pe câmpul de luptă”, a declarat ea, menționând în special muniţii cu dispersie şi bombe termobarice, cu potenţial devastator.

Nu ar fi prima dată când Rusia folosește astfel de arme

Utilizarea armelor termobarice nu este interzisă, dar este puternic reglementată de dreptul internațional. Utilizarea împotriva civililor sau a țintelor militare, care ar putea pune în pericol populația civilă este interzisă în temeiul Convenției de la Geneva.

Se crede că Rusia a folosit arme termobarice în campania sa împotriva capitalei cecene Groznîi la sfârșitul anului 1999 și începutul anului 2000, precum și în Siria. Separatiștii susținuți de Rusia în regiunea Donbas au fost, de asemenea, acuzați că au folosit arme termobarice de când și-au declarat independența față de Ucraina în 2014.