Producția de armament a Rusiei este comparabilă cu întreaga producție mondială
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat marți, 24 ianuarie 2023, că țara sa produce de trei ori mai multe rachete similare celor folosite în sistemele americane Patriot. Potrivit spuselor sale, „dacă ar fi să vorbim despre rachete de apărare antiaeriană pentru scopuri diferite, atunci producția rusă este comparabilă cu întreaga producție mondială”.
„Am spus deja că Statele Unite produc rachete Patriot, dar la noi în ţară producţia de rachete similare este de trei ori mai mare. Chiar mai mult de trei ori”, a declarat, marți, Vladimir Putin.
„Se întâmplă de toate, dar în general sistemul funcționează corect. Activitatea practică de luptă a arătat că apărarea antiaeriană a Rusiei este una dintre cele mai bune din lume”, a conchis președintele Rusiei, relatează agenția de presă TASS.
La rândul său, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a atras atenția asupra faptului că adversarii occidentali care monitorizează producția de arme a țării sale ar fi dezamăgiți să afle că au „destul din fiecare”. Comentariile sale au fost făcute în timpul unei vizite la uzina de armament Kalașnikov.
„Punem accent pe drone, care sunt deosebit de solicitate în timpul operațiunii militare speciale. Adversarii noștri susțin din când în când că ne lipsește fie asta, fie aia, că avem rachete pentru doar câteva lovituri și așa mai departe. Aș dori să-i dezamăgesc: avem destul din fiecare”, a spus el, potrivit sursei citate anterior.
Administrația Biden este dispusă să livreze tancuri Abrams Ucrainei
Declarațiile lor au fost făcute în aceeași zi în care niște surse anonime, citate de Wall Street Journal și Sky News, au anunțat că Administrația Biden este dispusă să livreze Ucrainei un număr încă nespecificat de tancuri Abrams pentru a depăși obiecțiile Germaniei referitoare la furnizarea de tancuri Leopard 2 armatei ucrainene.
Potrivit surselor citate anterior, săptămâna aceasta, oficialii americani ar urma să anunțe livrările de tancuri Abrams Ucrainei, însă Casa Albă a refuzat să comenteze aceste informații.
Vă amintim că, săptămâna trecută, Sabrina Singh, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, a declarat că „pur și simplu nu are sens” ca SUA să furnizeze tancuri M1 Abrams „în acest moment” Ucrainei. Aceasta a explicat că întreținerea și susținerea tancurilor M1 Abrams le transformă într-un echipament dificil de furnizat armatei ucrainene.
Decizia respectivă a fost luată la doar câteva zile distanță de la întâlnirea unor oficiali din domeniul apărării din peste 50 de ţări şi organizaţii la baza Ramstein din Germania, atunci când SUA şi aliaţii săi nu au reuşit să convingă Guvernul de la Berlin să permită altor state să trimită tancurile Leopard de fabricaţie germană în Ucraina. Deși, inițial, Pentagonul a exclus furnizarea de tancuri M1 Abrams Ucrainei, argumentând că sunt prea complicate pentru soldații ucraineni, Casa Albă și Departamentul de Stat au fost mai deschise la această ideea pentru a ieşi din blocajul diplomatic cu Germania.
Informațiile respective au apărut în presa americană după ce parlamentarii americani au făcut apel către Guvernul SUA să trimită tancuri de luptă M1 Abrams în Ucraina, subliniind că trimiterea unui număr simbolic de astfel de tancuri ar fi suficient pentru a-i convinge pe aliații europeni să facă același lucru, relatează ABC News.
Potrivit The Guardian, anunțul respectiv ar face parte dintr-o înțelegere diplomatică între SUA și Germania, în care Guvernul de la Berlin ar fi de acord să trimită un număr mai mic de tancuri Leopard 2 Ucrainei și ar aproba livrarea mai multor tancuri de fabricație germană de către Polonia și alte state în Ucraina.