Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a afirmat, marţi, că subiectul aderării României la Schengen va rămâne pe agenda europeană pentru a fi rezolvat în favoarea ţării noastre doar cu efort susţinut din partea Guvernului, preşedintelui şi a miniştrilor cu responsabilităţi pe dosar, adăugând că accesul nu se va întâmpla automat, ci prin negociere proactivă din partea autorităţilor.
E nevoie de negociere proactivă
„Dacă stăm şi aşteptăm să ne rezolve alţii problema, am o veste proastă. Nu se va întâmpla sau se va întâmpla în termenii altora, nu ai noştri. Noi avem interesul să intrăm în Schengen rapid, în prima jumătate a acestui an, nu când ar dori austriecii sau când li se pare altora că îi avantajează pentru că scapă de alegeri sau simt că scade presiunea în ţările lor.
Da, preşedinţia suedeză a Consiliului UE este dispusă să repună pe agendă subiectul Schengen, aşa cum a spus premierul Suediei azi în Parlamentul European, după o serie de intervenţii pe care eu şi alţi colegi europarlamentari le-am avut, dar asta nu se va întâmpla automat.
E nevoie de negociere proactivă din partea autorităţilor române, de presiune constantă şi de curajul şi înţelepciunea de a folosi toate instrumentele şi argumentele – nu puţine! – pe care le are România la masa negocierilor. Avem forţă de negociere, România are argumente, dar cei care o conduc azi trebuie să ştie să le folosească pe măsură, aşa cum nu s-a întâmplat la finalul anului trecut”, a scris Cioloş pe Facebook.
Negocierile, un „test de maturitate”
El a reamintit că a spus acest lucru inclusiv în discuţii directe cu membri ai Guvernului şi cu premierul.
„Şi noi, deputaţii europeni, putem ajuta mai mult statul român dacă cei din fruntea statului vor să folosească atât cunoştinţele, cât şi relaţiile pe care le avem în „ecosistemul” european format din şefi de stat şi de guvern, forţa grupurilor politice, contactele pe care le avem în mediul politic şi instituţional european”, a adăugat Dacian Cioloş.
Cioloş a arătat că momentul negocierilor este un „test de maturitate”.
„Dincolo de logica „punctelor electorale” câştigate sau pierdute în percepţia publică, important este să obţinem rezultatul favorabil pentru România. Acest moment al negocierilor e un test de maturitate pentru capacitatea noastră de a lucra structurat şi sistematic pe un obiectiv comun, dincolo de reflexul „datului la gioale” care de multe ori la noi în politică înlocuieşte capacitatea de dialog şi de a construi înţelegeri politice în interes public”, a adăugat europarlamentarul.