Aproximativ 100.000 de specialişti în IT au plecat din Federația Rusă după ce guvernarea a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, au anunţat marţi autorităţile de la Moscova, a informat DPA.

80% dintre specialiștii IT care au plecat sunt în continuare angajaţi ai companiilor ruseşti

„Dacă ne uităm la ambele valuri de plecări, până la 10% din angajaţii companiilor de IT au plecat din ţară şi nu s-au mai întors.”, a declarat, marţi, 20 decembrie, ministrul rus al Digitalizării, Maxut Shadayev în contextul unei audieri în Parlament.

Cu toate acestea, Maxut Shadayev a concretizat că 80% dintre cei care au plecat sunt în continuare angajaţi ai companiilor ruseşti şi, în acest sens, oficialul  rus s-a arătat împotriva interzicerii ca aceşti specialişti ruşi să lucreze în continuare din locurile unde se află în prezent.

Primul val de emigraţie a specialiştilor în IT din Rusia a avut loc la scurt timp după ce șeful statului rus Vladimir Putin a ordonat invazia militară asupra Ucrainei pe 24 februarie 2022. Respectiv, cel de al doilea val a izbucnit după ce liderul de la Kremlin a decretat mobilizarea parţială a rezerviştilor din Rusia.

Lipsa de experţi ruși în calculatoare a făcut ca aceştia să fie scutiţi în mod oficial de la serviciul militar obligatoriu

Așadar, Uniunea Europeană nu a permis majorităţii ruşilor care au fugit din ţară să intre pe teritoriul său. Astfel, mulți dintre aceștia au căutat opțiuni de a se refugia în fostele republici sovietice vecine. În același timp, în Rusia, cei care au ales să părărsească țara sunt frecvent criticaţi ca „trădători ai patriei”.

Guvernul şi Parlamentul de la Moscova poartă discuții în prezent asupra unui proiect de lege care i-ar împiedica pe expatriaţi să continue să lucreze pentru companiile ruseşti. Executivul de la Moscova consideră că în acest fel îi va împiedica pe cei care refuză înrolarea să poată să se întreţină în străinătate. Discuţiile care au loc la momentul de față vizează acele sectoare care ar urma să fie scutite de la interdicţie.

Lipsa de experţi ruși în calculatoare a făcut ca aceştia să fie scutiţi în mod oficial de la serviciul militar obligatoriu. Cu toate acestea, mulţi cetățeni ruşi nu au încredere în promisiunile făcute de către autoritățile de la Kremlin şi preferă să rămână în continuare peste hotare.