Lovitură pentru Ungaria! Comisia Europeană vrea să înghețe miliarde de euro
Așadar, executivul Uniunii Europene va recomanda suspendarea miliardelor de euro alocate Ungariei din cauza problemelor de corupție, au declarat doi oficiali europeni pentru reuters.com
Ar fi prima măsură de acest fel împotriva premierului Viktor Orban. La rândul ei, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că va îngheța finanțarea pentru membrii care dăunează democrației.
„Trebuie să luptăm pentru democrațiile noastre… Aș dori să mă concentrez asupra corupției”, a spus Ursula von der Leyen, fără a numi Ungaria în mod special.
Dar executivul ar urma să recomande duminică suspendarea a până la 70% din fondurile de coeziune în valoare de 22,5 miliarde de euro alocate Ungariei din bugetul UE pentru 2021-27, potrivit oficialilor europeni. Niciunul dintre ei nu a precizat suma exactă.
Forintul și obligațiunile ungare au scăzut miercuri în urma acestei informații, în timp ce legislatorii europeni l-au denunțat pe Orban pentru că ani de zile ar fi desființat drepturile migranților, ale homosexualilor și ale femeilor, precum și libertatea presei, a cadrelor universitare și a instanțelor.
„Ungaria nu este deloc o democrație adevărată”, a declarat Gwendoline Delbos-Corfield, o deputată franceză din partea Verzilor.
Veteranul premier al Ungariei, Orban, neagă astfel de critici, dar se află sub presiune pentru a asigura fonduri pentru economia aflată în dificultate. Budapesta a promis că va înființa o agenție anticorupție și a declarat în repetate rânduri că speră la un acord cu Bruxelles-ul.
Ungaria nu susţine plafonarea preţului gazelor naturale în Europa
În altă ordine de idei, amintim că Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, a precizat că Ungaria nu susţine sub nicio formă plafonarea preţului gazelor naturale în Uniunea Europeană, deoarece aceasta ar fi o măsură de sancţiune camuflată, care va duce la creşterea preţurilor la energie şi la provocări serioase în privinţa securităţii aprovizionării.
Ministrul a mai spus și că introducerea unui plafon de preţ ar fi o decizie politică: „Nu există niciun motiv politic pentru care i-am pune pe maghiari în situaţia nedemnă de a nu avea încălzire, de a nu putea găti sau de a nu avea suficientă apă caldă”.