Este cutremur total în Ungaria! Se întâmplă chiar astăzi, 30 noiembrie. UE se pregătește să…

Sursă: Dreamstime

Lovitură totală pentru Ungaria! Comisia Europeană se pregătește să înghețe mai multe fonduri europene destinate acestei țări, precizând că măsurile în care s-a angajat nu avut rezultatele dorite de către instituția europeană.

Comisia Europeană se pregăteşte să îngheţe 13 miliarde de euro din fondurile europene destinate Ungariei

UPDATE

Comisia Europeană a decis să înghețe fondurile europene destinate Ungariei, subliniind că această țară nu a îndeplinit jaloanele pentru PNRR. Într-un comunicat de presă al instituției europene se arată că ”deși o serie de reforme au fost întreprinse sau sunt în curs de desfăşurare, Ungaria nu a reuşit să pună în aplicare în mod adecvat aspectele centrale ale celor 17 măsuri de remediere necesare, convenite în cadrul mecanismului general de condiţionalitate, până la termenul limită de 19 noiembrie, aşa cum se angajase. Acestea se referă, în special, la eficacitatea autorităţii de integritate nou înfiinţate şi la procedura de control judiciar al deciziilor de urmărire penală”.

„Comisia, după ce s-a asigurat că au fost incluse etape esenţiale privind independenţa judiciară şi protejarea bugetului UE, a decis, de asemenea, să aprobe astăzi Planul de Redresare şi Rezilienţă al Ungariei, cu condiţia implementării integrale şi eficiente a jaloanelor cerute. De fapt, în planul de redresare şi de rezilienţă, şi în vederea soluţionării breşelor care pun în pericol bugetul UE, Ungaria s-a angajat să adopte cele 17 măsuri de remediere, împreună cu alte reforme ale statului de drept cu privire la independenţa judiciară, sub forma unui set clar definit de 27 de «super jaloane». Acest lucru înseamnă că nu este posibilă nicio plată în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă până când Ungaria nu implementează integral şi corect aceste 27 de «superjaloane»”, mai arată comunicatul de presă al CE.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Probleme de corupție din Ungaria au determinat Comisia Europeană să se pregătească pentru recomandarea înghețării a peste 13 miliarde de euro fonduri europene destinate acestei țări. De asemenea, instituția europeană arată că reformele lui Viktor Orban nu au fost suficiente.

Presa internațională notează că Ungaria a blocat mai multe dosare europene, fiind vorba despre planul comun de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 18 miliarde de euro și impozitul minim pe profiturile multinaționalelor, însă Guvernul de la Budapesta spune că nu are nicio legătură cu acesta.

De asemenea, Ungaria se opune și unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, țară cu care menține legăturile, rămânând singura țară din NATO alături de Turcia care nu a ratificat aderarea Suediei şi Finlandei la această Alianţă.

Suspendarea a 7,5 miliarde de euro fonduri de coeziune

Ungaria urma să primească 7,5 miliarde de euro fonduri de coeziune în cadrul bugetului 2021 -2027 al UE, însă Comisia Europeană va cere părerea statelor membre cu privire la acest aspect. Surse europene spun că propunerea Comisiei Europene vine pe fondul presiunii Parlamentului European și că statele membre au timp până pe 19 decembrie să se pronunțe în acest sens.

Amintim că, în luna aprilie a acestui an, împotriva Ungariei a fost lansată o procedură destinată să protejeze bugetul european de încălcări ale statului de drept. Procedura a fost o premieră în blocul comunitar și a venit pe fondul neregulilor sistematice în atribuirea contractelor publice și deficinețelor în domeniul urmăririi penale şi luptei împotriva corupţiei.

Comisia Europeană consideră că Ungaria nu a făcut destul împotriva corupției

După ce a aflat că riscă să rămână fără fonduri, Ungaria s-a angajat în 17 măsuri pentru a răspunde preocupărilor Bruxelles-ului. Una dintre aceste măsuri a fost înființarea unei autorități independente care să se ocupe mai bine de utilizarea fondurilor europene, având în vedere că există voci care spun că apropiații lui Viktor Orban se îmbogățesc de pe urma acestor sume.

Totuși, Comisia Europeană consideră că, până la data de 19 noiembrie, reformele nu au fost desfăşurate în mod satisfăcător. Termenul a fost fixat în luna septembrie pentru a da posibilitate Ungariei de a scăpa de îngheţarea a 7,5 miliarde de euro (aproximativ 20% din fondurile europene pe care trebuie să le primească în perioada 2021-2027).

Presa internațională mai scrie că executivul european a decis să valideze planul de redresare post-Covid al Ungariei (5,8 miliarde de euro), dar prin ataşarea a 27 de condiţii, care includ cele 17 măsuri anticorupţie, precum şi reforme pentru îmbunătăţirea independenţei justiţiei, scrie France Presse.