Președintele Maia Sandu a fost amenințat în mod direct de un senator rus în ceea ce privește posibila aderare a Republicii Moldova la NATO. Oficialul de la Moscova a transmis într-un mesaj că aceasta riscă să repete „politica sinucigașă” a Kievului.
Senatorul rus Andrei Klimov, comentând pe Telegram declarația președintelui moldovean Maia Sandu despre o posibilă aderare la alianța militară NATO, a întrebat dacă șeful statului este gata să repete „politica autodistructivă” a omologului său ucrainean Volodimir Zelenski.
Maia Sandu, amenințată în mod direct
Politicianul a amintit că Maia Sandu are 50 de ani, dintre care 20 i-a trăit în URSS. În acest sens, consideră Klimov, ea ar trebui să cunoască povestea.
„Oare doamna Sandu este atât de indiferentă față de moldoveni și atât de dependentă de Washington, de servitorii săi europeni, încât este pe cale să repete politica sinucigașă a unor trădători naționali din Ucraina, cum ar fi [Peter] Poroșenko și Zelenski?!”, a spus el, potrivit Glavcom.
De asemenea, senatorul rus a avertizat-o pe Sandu și a lăsat să se înțeleagă că problemele Ucrainei au început în 2014, după ce a fost anunțat planul Kievului de aderare la NATO.
Ce declara președintele Republicii Moldova
Amintim că, întrebată despre o potențială aderare a Republicii Moldova la NATO, președintele Maia Sandu a spus într-un interviu că țara sa încă analizează următorul său pas în acest sens.
„Acum există o discuție serioasă … despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare.”, a declarat lidera de la Chișinău pentru Politico.
„Și dacă ajungem, la un moment dat, ca națiune, la concluzia că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a mai spus Maia Sandu, care nu a menționat concret alianța NATO.
O întâlnire a avut loc în septembrie 2022
Cu toate acestea, Maia Sandu, alături de alți lideri, s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la New York, în timpul Adunării Generale a Națiunilor Unite din septembrie 2022.
Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a participat la reuniunea NATO din decembrie de la București, acest lucru fiind pentru prima oară când un ministru de Externe moldovean participă la o ședință ministerială a NATO. La acea întâlnire, aliații au reiterat sprijinul pentru Moldova, inclusiv prin pregătirea forțelor de apărare moldovenești, a relatat sursa citată.
Moscova a avertizat în repetate rânduri Republica Moldova cu privire la cooperarea militară cu Occidentul, considerând că fostul stat sovietic se află sub sfera sa de influență.