Este cutremur total la granița cu România! Vestea cumplită venită în miez de noapte

SURSA FOTO: Dreamstime

Este cutremur total la granița cu România! Autoritățile din această țară au făcut un anunț cumplit, care-i vizează pe toți locuitorii. Nu estet prima dată când un astfel de scenariu are loc. Despre ce este vorba?

Este cutremur total la granița cu România: Republica Moldova ar putea rămâne în beznă

Republica Moldova ar putea rămâne fără energie electrică din cauza bombardamentelor de pe teritoriul Ucrainei. Autoritățile din țara vecină deja au anunțat că există riscul unor deconectări.

”În legătură cu atacurile masive din Ucraina, Moldelectrica anunță despre perturbații în sistemul electroenergetic. Sunt posibile deconectări de la energia electrică”, spun autoritățile moldovenești.

Nu este prima dată când un astfel de scenariu are loc. Autoritățile moldovenești aduc aminte de uriașa pană de curent care a avut loc la data de 23 noiembrie, produsă pe fondul altor atacuri ruse în Ucraina. La vremea aceea, au fost afectate numeroase localități, printre care și cele din regiunea separatistă pro-rusă din estul Republicii Moldova. Pe 15 noiembrie a avut loc o altă situație similară.

Autoritățile moldovenești îi sfătuiesc pe oameni ca, în cazul în care va avea loc o nouă astfel de pană, atunci ei trebuie să evite folosirea ascensoarelor și să scoată din priză toate dispozitivele. Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău a elaborat un ghid cu privire la astfel de scenarii.

,,În caz de necesitate, apelați la numărul unic 112 sau la cel mai apropiat polițist, carabinier sau pompier”, îndeamnă MAI din această țară.

Republica Moldova a cumpărat din nou energie de la Tiraspol

La începutul lunii octombrie, autoritățile moldovenești au anunțat că Energocom a semnat un contract cu MGRES, companie din regiunea transnistriană. În acest mod, Republica Moldova va beneficia, în luna decembrie, de 204.000 de MW, aici intrând și energia livrată de România.

În același timp, compania Moldovagaz livrează zilnic 5,7 de milioane metri cubi de gaze naturale în stânga Nistrului, cantitatea reprezentând cea primită de la Gazprom.

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, a declarat că semnarea acestui contract a reprezentat o decizie complicată, care îl costă politic, dar, în același timp, a fost și una rațională în interesul oamenilor. Pentru această decizie, ministrul a fost aspru criticat, așa că, la trei zile de la anunț, el a venit cu mai multe explicații.

Republica Moldova a primit, în principal, curent electric din România, după ce țara condusă de Maia Sandu nu a mai primit electricitate din Ucraina din cauza bombardamentelor. Aceeași țară a mai primit curent și de la centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), însă aceasta a oprit livrările în contextul în care au fost reduse livrările de gaze naturale, spunea Vadim Krasnoselski.