A susținut sancțiunile UE împotriva Rusiei, în ciuda faptului că le considera un „pas către război”. Multe dintre comentariile sale de sprijin pentru Ucraina erau făcute cu jumătate de gură, subliniind importanța păcii, decât a unei înfrângeri definitive pentru Vladimir Putin.
Dar, în ultimele zile, au apărut primele semne ale unei potențiale schimbări de atitudine în modul său de a menține un echilibru incomod. Declarațiile anti- Rusia indică faptul că un Orbán pragmatic crede că vântul bate acum în favoarea unei victorii a Ucrainei, scrie The Post.
Ce a spus despre războiul din Ucraina?
Recent, premerierul ungar a descris războiul din Ucraina drept „o agresiune clară” din partea Rusiei, spunând că este nevoie de o Ucraină suverană „pentru a împiedica Rusia să reprezinte o amenințare la adresa securității Europei”. Astfel de declarații sunt ceva obișnuit când sunt rostite de liderii occidentali, dar sunt surprinzătoare când ies din gura lui Orbán.
„Nu este vorba de un război în Ucraina. Europa este unită în ceea ce privește obiectivele, cel mai important lucru este ca Rusia să nu reprezinte o amenințare la adresa securității Europei, iar pentru asta avem nevoie de o Ucraină suverană”, a declarat șeful guvernului de la Budapesta.
În paralel, președinta Ungariei, Katalin Novák, a mers la Kiev pentru a-l întâlni pe Zelenski. Novak este o apropiată a lui Orbán, fiind, anterior, ministru, în Cabinetul său. La Kiev, ea a declarat că „responsabilitatea lui Vladimir Putin pentru acest război este foarte clară”.
Budapesta dă semne că schimbă tabăra
Vizita lui Novák la Kiev, alături de prim-miniștrii pro-ucraineni ai Poloniei și Lituaniei, a marcat o schimbare de macaz privind accentul pus până acum de Ungaria pe relațiile diplomatice cu Rusia.
Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a călătorit des în Rusia, de la începutul războiului, negociind acorduri pentru achizițiile de gaze, precum și pentru cooperarea pentru un proiect nuclear major în Ungaria.
O altă față a monedei
Este posibil ca noua ofensivă a Ungariei să fie doar o altă față a monedei. Mulți susțin, de asemenea, că atitudinea sa schimbătoare ar avea legătură cu o decizie privind posibila blocare a fondurilor UE pentru Ungaria.
Au apărut speculații conform cărora Bruxelles-ul nu va aproba o parte din fondurile destinate Ungariei, în ciuda concesiilor făcute de Budapesta, așa că Orbán ar putea încerca, pe ultima sută de metri, să demonstreze blocului comunitar că este de partea UE.
Această schimbare a macazului ar putea indica și ceva mai semnificativ. Ambivalența lui Orbán cu privire la război a fost pragmatică, bazată pe presupunerea că e imposibil ca Ucraina să învingă Rusia.
De ce se teme acum Orban
În vară, el a susținut că Ucraina „nu va câștiga niciodată un război împotriva Rusiei”, deoarece „armata rusă are o dominație asimetrică”. O atitudine similară s-a văzut și în cazul opoziției față de sancțiunile energetice: Orbán a respins ideea că Occidentul ar putea câștiga un război economic cu Rusia, comparând sancțiunile UE cu un „pitic care sancționează un gigant”.
Declarațiile Budapestei de condamnare a lui Putin, din ultimele zile, ar putea fi doar o un mic gest de păstrare a echilibrului. De asemenea, pot fi un semn că Orban se teme să nu fi pariat pe un cal care pierde războiul din Ucraina.