Casa Albă este îngrijorată că eforturile internaționale din Ucraina ar putea fi puse în pericol de China, care ar putea ajuta ofensiva Rusiei cu echipamente militare. Într-o declarație pentru Financial Times, oficialii americani au transmis că Rusia a solicitat Chinei echipamente militare, dar și alt gen de asistență încă de la începutul invaziei.

Întâlnire SUA-China la Roma

O sursă apropiată de această situație a declarat că Statele Unite ar urma să-și atenționeze aliații în privința faptului că are indicii că Beijingul s-ar pregăti să ajute Rusia. Alte surse spun că Rusia ar fi rămas fără anumite tipuri de armament, în contextul în care războiul rapid planificat de Moscova în Ucraina a dat greș și a intrat acum în a treia săptămână.

Oficial, Casa Albă nu a comentat aceste informații, iar ambasada Chinei din Washington nu a răspuns unei solicitări privind un punct de vedere.

Dezvăluirile vin chiar înainte de vizita consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, la Roma. Acesta va purta aici discuții cu oficialul chinez cu rangul cel mai mare în domeniul politicii externe a Chinei, Yang Jiechi.

Yang Jiechi a fost ambasador al Chinei în Statele Unite între anii 2001 și 2005 și a fost ministru de externe al Chinei între 2007 și 2013.

Avertismentul SUA către China

Potrivit sursei citate, Sullivan ar urma să transmită Chinei un avertisment că orice acțiune care ar ajuta Rusia în invazia sa din Ucraina sau pentru a evita sancțiunile internaționale, va avea consecințe.

În plus, înainte de plecarea sa de la Washington, consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă a avertizat China să nu încerce să facă acest lucru.

„Ne vom asigura că pierderile Rusiei nu vor putea fi compensate nici de China, nici de altcineva”, a declarat Sullivan pentru NBC. „În ceea ce privește mijloacele specifice pe care le avem la dispoziție pentru aceasta, nu le voi face publice, dar vom comunica acest lucru Chinei în discuții private, așa cum am făcut deja și vom continua să facem”, a spus Sullivan.

China profită de pe urma conflictului Rusia-Ucraina?

Administrația de la Washington este îngrijorată de aparentul beneficiu strategic perceput de China în cazul unui conflict Rusia-Ucraina. Beijingul nu a fost dispus să se alăture coaliției internaționale care face presiuni asupra președintelui rus Vladimir Putin pentru a pune capăt invaziei.

În schimb, guvernul chinez și-a petrecut ultimele trei săptămâni lansând apeluri blânde pentru o „soluționare pașnică a crizei”, denunțând în același timp sancțiunile care ar putea afecta calculul de război al Rusiei.

Însă, o solicitare de echipamente militare sau orice asistență militară ridică suspiciuni că Rusia și China și-au întărit și fac, de fapt, opoziție SUA în legătură cu orice situație, de la NATO la sancțiuni.