În ultimele luni au existat numeroase speculații cu privire la soarta submarinului, lansat în 1980, a cărui denumire dată de NATO era ”Typhoon”. În 2021, agenția rusă de stat Tass informa că submarinul ar putea rămâne în serviciu până în 2026, potrivit Eurasiantimes. https://eurasiantimes.com/edited-russias-nuclear-powered-submarine-dmitry-donskoy/.
Unde a fost văzut ultima dată ”Dmitri Donskoi”
După cum scria anterior sursa citată, submarinele ”Belgorod” și ”Dmitri Donskoi” au fost văzute ultima dată în Marea Albă, în largul coastei de nord-vest a Rusiei. Experții au observat că ”Dmitri Donskoi” ar fi escortat submarinul Belgorod în timpul probelor pe mare, înainte ca acesta din urmă să intre în serviciu. Vladimir Maltsev, șeful Mișcării pentru sprijinul Marinei Ruse, a declarat pentru agenția Tass că nava a fost „dezafectată” și „va fi dusă la o bază navală din Severodvinsk, împreună cu alte două unități ale acestui proiect”.
Va fi înlocuit cu cel mai mare submarin din lume, submarinul nuclear ”Belgorod”
Anul trecut, în iunie, rapoartele presei ruse au citat surse anonime din industria de apărare care declarau că „submarinul Dmitri Donskoi a fost retras din flotă și urmează să fie casat”. La acea vreme, sursa Ministerului Apărării preciza că submarinul va fi înlocuit cu cel mai mare submarin din lume, submarinul atomic ”Belgorod”, din clasa Oscar II, care a fost pus în funcțiune în iulie 2022 și are o lungime de 184 de metri.
”Belgorod” ar putea transporta până la opt super-torpile Poseidon
Rusia a produs primele încărcături nucleare pentru super-torpilele Poseidon cu care va fi dotat submarinul atomic ”Belgorod”, a transmis luna trecută agenţia de presă rusă TASS. ”Belgorod” ar putea transporta până la opt super-torpile Poseidon, potrivit unui raport al Serviciului de Cercetare al Congresului din SUA. Proiectul ”Poseidon” a fost anunțat pentru prima dată de Vladimir Putin, în 2018, ca un nou tip de armă nucleară strategică, cu propria sursă de energie. Liderul de la Kremlin preciza că torpila va avea o rază de acţiune nelimitată şi va putea funcţiona la adâncimi extreme, cu o viteză de câteva ori mai mare decât a oricărei alte torpile.
”Dmitri Donskoi” a fost considerat până acum cel mai mare submarin din lume, cu un deplasament de 50.000 de tone
Lung de 170 de metri și lat de 23 de metri, ”Dmitri Donskoi”, considerat cel mai mare submarin din lume, avea un deplasament de 50.000 de tone, iar echipajul putea ajunge la 160 de oameni. A fost cel mai mare submarin din lume, inițial având chiar și o piscină interioară. ”Dmitri Donskoi” a intrat în dotarea flotei sovietice în 1980, iar în 2002 a fost modernizat. Resfințit de patriarhul Kirill, submarinul nu a mai fost utilizat în ultima perioadă decât la teste cu rachete. De altfel, toate celelalte submarine din clasa sa, ”Typhoon”, au ajuns la fier vechi în ultimii 20 de ani.