Războiul din Ucraina, care durează deja de patru luni, pune la grea încercare ambele tabere. Oficialii britanici din domeniul apărării consideră că sunt probleme atât în rândul trupelor ruse, cât și a celor ucrainene.
Patru luni de război în Ucraina par să pună la grea încercare moralul trupelor din ambele tabere, provocând dezertări și rebeliuni împotriva ordinelor ofițerilor, au declarat duminică oficiali britanici din domeniul apărării.
Rușii dezertează în masă și sunt cu moralul la pământ
„Unitățile de luptă din ambele tabere sunt angajate în lupte intense în Donbas și se confruntă probabil cu un moral variabil”, a declarat Ministerul britanic al Apărării în evaluarea sa zilnică a războiului.
„Forțele ucrainene au suferit probabil dezertări în ultimele săptămâni”, a spus evaluarea, dar a adăugat că „moralul rusesc foarte probabil rămâne deosebit de tulburat”. De asemenea, „continuă să apară cazuri de unități rusești întregi care refuză ordinele și confruntări armate între ofițeri și trupele lor”.
”Factorii care determină moralul scăzut al ruşilor includ percepţia unei conduceri slabe, oportunităţile limitate de rotaţie a unităţilor în afara luptei, pierderile foarte mari, stresul de luptă, o logistică în continuare slabă şi probleme cu plata”, mai scrie ministerul, potrivit CBC.
Separat, Direcția principală de informații ucraineană a făcut publice ceea ce a spus că sunt convorbiri telefonice interceptate în care soldații ruși se plângeau de condițiile de pe front, de echipamentul slab și de lipsa generală de personal, potrivit unui raport al Institutului pentru studiul războiului.
NATO: Luptele s-ar putea prelungi ani de zile
Între timp, șeful NATO a avertizat că luptele s-ar putea prelungi „ani de zile”. Într-un interviu publicat duminică în săptămânalul german Bild am Sonntag, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „nimeni nu știe” cât ar putea dura războiul. „Trebuie să fim pregătiți pentru ca acesta să dureze ani de zile”, a spus el.
De asemenea, el i-a îndemnat pe aliați „să nu slăbească sprijinul pentru Ucraina, chiar dacă costurile sunt ridicate, nu numai în ceea ce privește ajutorul militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și la produsele alimentare”.
În ultimele zile, Gazprom, compania rusă de gaze naturale, a redus livrările către doi mari clienți europeni – Germania și Italia. În cazul Italiei, se așteaptă ca oficialii din domeniul energiei să se întâlnească în această săptămână pentru a discuta situația. Șeful gigantului energetic italian ENI a declarat sâmbătă că, dacă se găsește o cantitate de gaz suplimentar din alte surse, Italia ar trebui să treacă peste iarna care urmează, dar i-a avertizat pe italieni că ar putea fi necesare „restricții”.
Stoltenberg a subliniat, totuși, că aceste „costuri pentru hrană și combustibil sunt neînsemnate în comparație cu cele plătite zilnic de ucrainenii de pe linia frontului”.
De asemenea el a adăugat că dacă președintele Rusiei, Vladimir Putin și-ar atinge obiectivele în Ucraina, ca atunci când a anexat Crimeea în 2014, „vom plăti un preț și mai mare”.