UE va analiza această variantă
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, le-a cerut liderilor din blocul comunitar să avanseze cu discuţiile privind folosirea celor 300 de miliarde de euro reprezentând activele confiscate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru reconstrucţia Ucrainei, a relatat luni Financial Times.
Michel a spus că vrea să analizeze ideea de a administra activele confiscate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru a genera profituri, care ar putea fi apoi folosite pentru eforturile de reconstrucţie, a precizat cotidianul.
Este o chestiune de justiţie şi dreptate şi trebuie făcută în acord cu principiile de drept, a precizat preşedintele Consiliului European în interviu.
Uniunea Europeană a blocat în noiembrie rezerve ale Băncii Centrale a Rusiei în valoare de 300 de miliarde de euro pentru a sancţiona Moscova din cauza invaziei din Ucraina.
Parlamentul European cere crearea unui tribunal internaţional
Pe de altă parte, amintim că, Parlamentul European a cerut săptămâna trecută, printr-o rezoluţie, crearea unui tribunal internaţional special însărcinat cu judecarea crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei.
„Este nevoie urgent ca Uniunea şi statele sale membre, în strânsă cooperare cu Ucraina şi comunitatea internaţională, de preferinţă prin intermedierea Naţiunilor Unite, să facă presiune pentru crearea unui tribunal internaţional special însărcinat cu judecarea crimei de agresiune împotriva Ucrainei comisă de liderii politici şi militari ai Federaţiei Ruse şi ai aliaţilor săi”, cer eurodeputaţii.
Rezoluţia, care nu are un caracter obligatoriu, a fost adoptată cu o majoritate covârşitoare de 472 de voturi pentru (19 împotrivă şi 33 de abţineri).
„Crearea unui astfel de tribunal ar acoperi o mare lacună pe care o are actualul dispozitiv internaţional în materie de justiţie penală internaţională”, adaugă eurodeputaţii.
„Criminalii de război trebuie aduşi în faţa justiţiei. Acum”, a reacţionat pe Twitter, după vot, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în contextul în care preşedintele Consiliului European, Charles Michel, se deplasează joi la Kiev.
Ursula von der Leyen venise cu o astfel de propunere în noiembrie
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus deja la sfârşitul lunii noiembrie să lucreze la crearea unui astfel de tribunal, iar ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a făcut apel la rândul său, luni seară, la un „nou format” al tribunalului.
Curtea Penală Internaţională (CPI), al cărui sediu este la Haga, nu are competenţa să judece decât crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise în Ucraina, însă nu şi „crimele de agresiune” ale Rusiei, deoarece Moscova şi Kievul nu sunt semnatare ale Tratatului de la Roma care a instituit tribunalul.