Rusia este afectată de sancțiunile Occidentale. Premierul de la Moscova a recunoscut
Premierului rus a spus în timpul unei vizite la Kârgâzstan că „sancţiunile antiruse” au agravat tendinţele negative globale, în contextul în care băncile şi instituţiile financiare au încetat să mai acorde credite şi să mai asigure contractele de vânzare de alimente şi fertilizant din Rusia.
„Situaţia se modifică rapid. Occidentul colectiv sporeşte presiunea sancţiunilor împotriva Rusiei şi Belarusului, în pofida faptului că promotorii lor sunt afectaţi de consecinţele negative ale acestei politici.
Statele occidentale încearcă să acuze ţara noastră de criza alimentară globală, fiind extrem de conştiente că actuala situaţie reprezintă consecinţa directă a acţiunilor lor”, a declarat Mihail Mişustin, conform informațiilor transmise de RIA Novosti.
De asemenea, premierul rus a spus și că, din punct de vedere alimentar, ţările membre ale UEE se află în avantaj.
„Am atins un înalt nivel de autosuficienţă în privinţa principalelor produse agricole”, a declarat şeful guvernului rus, care a adăugat că UEE este unul dintre cei mai mari exportatori de alimente din lume.
Rusia, pe locul 3 în clasamentul ţărilor care folosesc yuanul
În altă ordine de idei, amintim că Rusia nici măcar nu era inclusă pe lista publicată lunar de sistemul global de plăţi SWIFT înainte de 24 februarie. Acum însă, Rusia este pe poziţia a treia în lista ţărilor din afara Chinei continentale care folosesc yuanul pentru plăţile globale.
Numai Hong Kong şi Marea Britanie se plasează înaintea Federaţiei Ruse atunci când vine vorba despre plăţi globale în yuani, notează agenţia Reuters.
Totul demonstrează cât de mult a fost afectată Moscova de către sancţiunile impuse de UE, Statele Unite şi alte ţări, ca urmare a invaziei ordonate de Vladimir Putin.
În luna iulie a anului în curs, companiile şi băncile din Federaţia Rusă erau implicate în aproape 4% din plăţile internaţionale în yuani, în funcţie de valoare, potrivit datelor SWIFT.
În luna februarie, vorbeam de zero astfel de plăţi din partea Rusiei, iar în iunie procentul era de 1,42%.
Principala sursă a tranzacţiilor în yuani în afara Chinei continentale este reprezentată de Hong Kong (73,8% din total). Pe locul doi regăsim Marea Britanie, cu un procent de 6,4%.