Este acordul momentului la nivel european! Moscova este în stare de şoc, în urma deciziilor luate chiar vineri seară la Bruxelles.

Acord la nivelul UE, vineri seară, privind plafonarea preţului petrolului rusesc la 60 dolari/baril

Mai exact, reprezentanţii ţărilor ce alcătuiesc Uniunea Europeană au ajuns vineri seară, pe 2 decembrie, la un acord de principiu privind plafonarea preţului petrolului din Rusia.

Totul a fost realizat în coordonare cu Grupul G7, au explicat o serie de oficiali de la Bruxelles, potrivit jurnaliştilor de la cotidianul Le Parisien.

Decizia luată de ambasadorii statelor UE prevede stabilirea unui plafon de 60 de dolari (aproximativ 57 de euro) pentru barilul de petrol ce provine din Federaţia Rusă.

Polonia a renunţat la obiecţii

Polonia a avut obiecţii cu privire la acest acord şi cerea un preţ mai mic. Totuşi, vineri seară, reprezentanţii Varşoviei au renunţat la aceste obiecţii, astfel că acordul a devenit posibil la nivelul UE.

Pasul următor este însă aprobarea oficială a acordului de către Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European.

Ce implicaţii va avea acordul decis la Bruxelles?

Uniunea Europeană va implementa în coordonare cu Grupul G7 şi cu Australia sistemul de sancţionare a Rusiei prin fixarea unui plafon la preţul petrolului. Noul sistem le va interzice companiilor de transport maritim să livreze petrol rusesc la un preţ mai mare decât nivelul stabilit.

Rusia este, în prezent, al doilea exportator mondial de petrol, iar decizia luată la nivelul UE nu va afecta însă şi livrările acestei ţări către China şi India. Moscova va putea exporta în continuare petrol la orice preţ doreşte către aceste două puteri mondiale.

Reamintim că Uniunea Europeană şi Grupul Naţiunilor puternic industrializate (G7) au impus Rusiei sancţiuni masive ca reacţie la invazia militară în Ucraina.

S-ar putea ajunge la amenzi și închisoare în toate ţările UE pentru cine încalcă sancțiunile impuse Rusiei

Tot vineri, 2 decembrie, Comisia Europeană o propunere de amendare a companiilor cu cel puțin 5% din cifra de afaceri mondială dacă acestea încalcă sancțiunile UE împotriva Rusiei, transmite Reuters.

Mai mult, propunerea vizează şi persoanele fizice. Dacă acestea încalcă sancțiunile UE, ar putea fi condamnate la pedepse cu închisoarea de cel puțin cinci ani.

În acest moment, variază în cadrul blocului comunitar pe acest subiect. Încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei este deja o infracțiune penală în unele țări UE. În altele, în schimb, este tratată ca o infracțiune administrativă.