Planeta se clătină pe fondul dezastrului meteorologic, dar summitul climatic Cop27 din Egipt, care va avea loc în această lună, poate fi o nouă șansă pentru a îmblânzi haosul climatic. Sarcina cu care se confruntă delegații a fost subliniată de ONU, care a anunțat că lumea se îndreaptă acum spre creșteri și de 2,8 C ale temperaturilor globale.

ONU a acuzat statele că au pierdut un an, fără a reuși să își îndeplinească angajamentele ambițioase privind emisiile, făcute la summitul Cop26 de la Glasgow, de anul trecut, subliniază The Guardian, preluat de Motherjones. Publicația amintește că a fost o perioadă alarmantă pentru oamenii de știință climatici. Scenariile sumbre pe care le conturaseră pentru viitorul apropiat au fost depășite de evenimente: furtuni extreme, secete, inundații și prăbușiri și topiri ale ghețarilor.

Schimbările climatice catastrofale au loc mai rapid și sunt mai intense

Schimbările climatice catastrofale au loc mai rapid și cu o intensitate mai mare decât cele mai sumbre avertismente.Exemplele includ temperatura record din această vară, de peste 40 de grade, din Marea Britanie, ploi torenţiale care au declanşat cele mai grave inundaţii din istoria recentă a Pakistanului și uraganul Ida, una dintre cele mai distructive furtuni care au lovit Statele Unite.

Nu înseamnă că temperaturile globale au crescut mai repede decât se anticipa. Problema este că efectele acestei creșteri au fost neașteptat de extreme.

„Multe dintre efectele schimbărilor climatice, cum ar fi creșterea temperaturilor extreme, se manifestă acum mai repede decât s-a crezut, chiar dacă încălzirea în sine este în concordanță cu proiecțiile modelului”, a spus climatologul Michael E. Mann de la Universitatea din Pennsylvania.

Temperaturile vor continua să crească considerabil

Acest punct de vedere este susținut de Johan Rockström, directorul Institutului Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic din Germania.

„Fără îndoială, evenimentele meteorologice extreme, amplificate de încălzirea globală, vin mai repede decât s-a prevăzut și sunt mai severe. Impactul epoate fi observat: inundații devastatoare, eșecul sezonului ploios din Somalia în ultimii patru ani și incendii extrem de distructive din California”, a spus el.

Aceste evenimente au loc într-o lume care, în prezent, este și cu 1,2 °C mai caldă decât era în epoca preindustrială. Iar temperaturile vor continua să crească considerabil, în ciuda faptului că națiunile s-au angajat la recentele summit-uri climatice să facă totul pentru a menține creșterea la 1,5 °C.

Secete, valuri de căldură, inundații și boli și mai grave

O cifră care ar putea să crească și mai mult într-un deceniu, spun oamenii de știință. Rezultatul? Secete, valuri de căldură, inundații și boli și mai grave decât cele care se confruntă omenirea acum.

Agenţia meteorolgică a ONU a anunțat că toate emisiile de gaze de seră au atins niveluri record în 2021, iar o creştere alarmantă s-a înregistrat la emisiile de metan.

Ne apropiem de limite

„Este un moment crucial. Nu doar din cauza acestor rapoarte care ne arată că emisiile cresc în continuare, ci şi pentru că avem multe dovezi ştiinţifice că suntem aproape de un moment fără întoarcere. Ne apropiem de limite”, a declarat profesorul Johan Rockstrom.

„Suntem aproape de un moment fără întoarcere, nu vom mai putea schimba nimic. Timpul se scurge foarte repede”, a adăugat Rockstrom.

Emisiile cresc între 1% și 2% pe an

Emisiile de CO2 ar trebui să scadă la jumătate până în 2030 pentru a îndeplini ţinta agreată prin acordul de la Paris, de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade. Cu toate astea, emisiile nu doar că nu scad, ci sunt în creștere, după cum arată rapoartele climatice, iar giganţii petrolieri fac profituri astronomice.

În prezent, emisiile cresc undeva între 1% și 2% pe an, cu puține semne că această creștere să fie oprită, subliniază The Guardian.