Descoperirea momentului despre Omicron! În ce parte a corpului se localizează de fapt?
Potrivit constatărilor din șase studii, varianta Omicron nu afectează plămânii oamenilor precum Delta sau alte variante anterioare, relatează The Guardian
„Rezultatul tuturor mutațiilor care fac varianta Omicron să fie diferită de variantele anterioare este că este posibil să își fi modificat capacitatea de a infecta diferite tipuri de celule. În esență, se pare că este mai capabilă să infecteze tractul respirator superior, adică celulele din gât.
Astfel, s-ar înmulți mai ușor în celulele de acolo decât în celulele din adâncul plămânilor. Acest lucru este cu adevărat preliminar, dar studiile arată în aceeași direcție”, a declarat Deenan Pillay, profesor de virologie la University College London.
Faptul că Omicron se înmulţeşte mai mult la nivelul gâtului explică de ce această tulpină se răspândeşte mult mai uşor. În schimb, dacă virusul infectează ţesutul pulmonar în mod mai eficient, atunci va fi mai puţin transmisibil, însă mult mai periculos.
Varianta Omicron duce la o boală mai puțin severă
De asemenea, profesorul James Stewart a explicat că specialiștii de la Grupul de Cercetare în Virologie Moleculară de la Universitatea din Liverpool au publicat un articol care arată că Omicron rezultă într-o „o boală mai puțin severă” în cazul șoarecilor.
Astfel, lucrarea a arătat că șoarecii infectați cu Omicron pierd mai puțin în greutate, au încărcături virale mai mici și suferă de pneumonie mai puțin severă.
„Este o piesă din puzzle. Modelul animal sugerează că boala este mai puțin severă decât Delta și decât virusul apărut în Wuhan. Se pare că se elimină mai repede, iar animalele s-au recuperat mai repede, iar acest lucru se leagă de datele clinice care au fost furnizate.
Primele indicii sunt că este o veste bună, dar nu este un semnal pentru a lăsa garda jos, deoarece dacă ești vulnerabil din punct de vedere clinic, există mari șanse să mori din cauza Omicron”, a spus James Stewart.
La rândul lor, cercetătorii de la Centrul de cercetare a virusurilor de la Universitatea din Glasgow au găsit dovezi că Omicron a schimbat modul în care pătrunde în organism. Varianta Omicron a avut o probabilitate substanțială de a se sustrage imunității persoanelor care au primit două doze de vaccin, dar o doză de rapel a permis o „restabilire parțială a imunității”.