Șase studii de laborator au arătat că medicamentul experimental Molnupiravir funcționează împotriva variantei Omicron, anunță Merck & Co Inc și Ridgeback Biotherapeutics, relatează Reuters.
Studiile au evaluat activitatea antivirală a Molnupiravirului și a altor agenți antivirali împotriva variantelor COVID care stârnesc îngrijorare, dar Molnupiravir nu a fost încă studiat pe oameni împotriva variantei Omicron, potrivit celor două companii.
Molnupiravirul și pastila rivală de la Pfizer au fost autorizate în Statele Unite în decembrie și sunt considerate instrumente importante împotriva Omicron.
Pfizer a declarat în decembrie că datele de laborator sugerează că medicamentul său, Paxlovid, și-a păstrat eficacitatea împotriva Omicron. Merck a declarat la începutul acestei luni că pastila sa are un mecanism care poate acționa împotriva Omicron și a oricărei alte variante. Molnupiravirul a fost autorizat pentru utilizare în peste 10 țări, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie și Japonia.
România va primi 50.000 de cutii de medicament
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat, joi, că România va primi luni, 31 ianuarie, 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral Molnupiravir pentru tratarea Covid-19.
Peste 50.000 de cutii cu medicamentul antiviral Molnupiravir, produs de Merck, vor sosi luni în România.
„Luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral Molnupiravir. Am reușit să facem acest lucru. Din păcate cu cei de la Pfizer nu am reușit, ne-au pus niște condiții comerciale și un contract tipic din SUA care e foarte greu de adoptat în România. Dau un singur exemplu: crearea unui fond național care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament”, a transmis, joi, ministrul Sănătății.
Un studiu arată că medicamentul Molnupiravir reduce spitalizările şi decesele cu aproximativ 30% într-un studiu clinic pe indivizi cu risc ridicat aflaţi la începutul bolii.
Antiviralul se administrează pentru tratamentul formelor uşoare-moderate de COVID-19 la adulţii cu un test de diagnostic pozitiv SARS-CoV-2 şi care au cel puţin un factor de risc pentru evoluţia către o formă severă a bolii.
Potrivit unui material informativ realizat de Comisia de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii, din care fac parte medici renumiţi, antiviralele orale blochează activitatea şi replicarea virusului, fiind necesare ca ele să fie administrate cât mai repede posibil după infectare. Astfel, tratamentul trebuie început nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor.
Administrarea acestor antivirale trebuie făcută însă doar după o evaluarea medicală, clinică şi de laborator, a pacientului.