România trece prin clipe groaznice din cauza pandemiei de coronavirus. În această perioadă, mii de români sunt escoperiți infectați la fiecare 24 de ore. Specialiștii vin cu dezvăluiri pe care trebuie să le știm cu toții.
Este devastator!
Specialiștii din laboratorul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara pot realiza, cu ajutorul aparatului Real Time PCR, testele pentru depistarea gripei sezoniere. Unitatea sanitară a primit primele kit-uri necesare prelucrarii automatizate a probelor. „Testarea este singura metodă de a afla dacă pacientul este infectat cu virusul gripal sau cu SARS-COV 2”, afirmă managerul spitalului, Cristian Oancea, conform gandul.ro.
Probele se recoltează sub forma unui exudat, din căile respiratorii nazofaringiene şi sunt prelucrate printr-o reacţie de polimerizare. „Avem o linie de PCR pentru COVID, o linie de PCR pentru gripă, avem teste rapide pentru gripă și sper ca într-o lună să avem un aparat care să diferențieze infecțiile virale de bacteriene. Testarea este singura metodă de a afla dacă pacientul este infectat cu virusul gripal sau cu SARS-COV 2”, explică medicul Cristian Oancea, conform sursei citate.
„Pacienții care vin la noi internați în spital îi testăm mai întâi pentru COVID-19. Dacă au simptome sugestive, precum febra, tusea, dureri în gât, și nu sunt infectați cu COVID-19 îi testăm pentru gripă.
Gripa ca și specificitate are debut brusc cu simptome foarte intense, adică durerile musculare sunt foarte pronunțare, fenomenul febril dacă la SARS-COV-2 este de 37-38 și merge mai lent, la gripă în decurs de câteva ore poți ajunge la 39-40 de grade.
Simptomele și intensitatea gripei sunt foarte rapide. SARS-COV-2 mimează mai mult ca virus de sezon, virus lent, având un debut mai lent. Există și gripe care evoluează mai lent la început după care au un debut mult mai rapid”, explică medicul Cristian Oancea.
Datele Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că în sezonul 2019-2020 au fost înregistrate 73 de decese confirmate cu virus gripal.
Medicii se așteaptă ca cererea pentru vaccinul antigripal să fie mult mai mare, în contextul pandemiei de coronavirus. În acest an, stocurile de vaccin antigripal sunt achiziționate în continuare din importuri, în condițiile în care, în România se va produce din nou vaccinul antigripal, începand abia cu anul 2021, de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico Militară ”Cantacuzino”.
„Vaccinul este vital. Pacienții cu grad de risc și comorbidități, spre exemplu cei cu diabet, trebuie să se vaccineze și antipneumococic.Infecțiile sunt de trei tipuri: virale, bacteriene și fungice. Putem să avem trei tipuri de pneumonie.
Pneumococul este responsabil undeva la 60-70% de pneumoniile bacteriene. Recomandăm vârstnicilor dar și populației tinere active să se vaccineze. Să faci și gripă și coronavirus este devastator și pentru un om tânăr”, spune medicul Cristian Oancea.
Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că anul acesta s-a încheiat un contract-cadru pentru trei milioane de doze vaccin gripal, dublu față de anul trecut. Gripa sezonieră face 60.000 de morţi pe an în Europa, iar cetăţenii europeni nu ar trebui să se opună vaccinării, a declara la Roma, un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).