Un studiu comandat de o companie britanică arată că, deși 90 la sută dintre tineri spun că sunt îngrijorați pentru pensie, doar 5% economisesc pentru o bătrânețe liniștită.
Potrivit analizei, în care s-a dorit să se observe care sunt obiceiurile de economisire ale tinerilor, din cauza lipsa unei educaţii financiare, mulţi români au apreciat că a economisi înseamnă să strângă bani pentru concedii sau maşină.
Studiul are la bază răspunsurile a trei mii de români care locuiesc în oraşe.
Astfel, 17 la sută dintre cei care au între 18 şi 38 de ani nu pot pune bani deoparte şi cheltuie tot ce câştigă într-o lună.
În schimb, 47 de la sută dintre adulţii de până-n 38 de ani au declarat că fac constant enonomii.
38 la sută dintre ei îi cheltuie pe vacanţe, 22 la sută vor să îi folosească atunci când îşi cumpără o locuinţă, iar 10 la sută îi cheltuiesc în situaţii neprevăzute. Doar 5 la sută dintre tinerii români care reuşesc să facă economii pun banii deoparte, într-un cont, pentru copii.
Pe de altă parte, deşi unii declară că strâng bani ca să îşi cumpere o casă, peste jumătate admit că e dificil să achiziționeze una. 60 la sută întâmpină dificultăţi atunci când solicită un credit ipotecar, potrivit studiului “Millennial Money Report”. Aproape jumătate dintre “millennials” îşi ţin economiile în conturi, puţin peste 20 la sută la saltea şi doar 6 la sută investesc în acţiuni şi fonduri mutuale. Doar 5 la sută se gândesc la bătrâneţe.
Potrivit studiului “Millennial Money Report”, citat de știrileprotv, în România cel mai mult economisesc tinerii din Braşov – în medie 108 euro pe lună. Urmează cei din Bucureşti, Iaşi, Cluj.
Cei mai chibzuiți sunt berlinezii, care pun deoparte în fiecare lună 291 de euro. Tinerii unguri – din Budapesta – acumulează lunar 177 de euro, iar cei din Sofia – 130.