Cei aproximativ 500.000 de români care muncesc în Marea Britanie vor fi afectați de o ieșire din Uniunea Europeană fără un acord între cele două părți. Autoritățile de la Londra ți-au pierdut deja speranțele.
Negociatorul-şef al Uniunii Europene Michel Barnier a declarat că nu este optimist în privinţa şanselor de a se evita scenariul unui Brexit fără acord, deoarece Bruxelles-ul nu poate răspunde solicitărilor Londrei privind eliminarea plasei de siguranţă (clauza de backstop) din acordul de retragere al Marii Britanii din blocul comunitar, informează Reuters.
Într-un articolul publicat pe prima pagină a ziarului britanic Sunday Telegraph, Barnier scrie că aşa numita plasă de siguranţă trebuie păstrată pentru a proteja integritatea pieţei unice a UE, asigurând în acelaşi timp o graniţă deschisă Irlandei.
„Nu sunt optimist în privinţa evitării unui scenariu fără acord, dar va trebui ca toţi să continuăm să lucrăm cu hotărâre”, a declarat Barnier.
„Plasa de siguranţă reprezintă nivelul maxim de flexibilitate pe care UE îl poate oferi unui stat ne-membru”, a mai spus oficialul european.
Premierul Boris Johnson a promis să scoată Marea Britanie din UE, cu sau fără acord, pe 31 octombrie. Parlamentarii din opoziţie intenţionează să acţioneze săptămâna viitoare pentru a evita o ieşire fără acord.
În acelaşi ziar britanic, adjunctul de facto al premierului, Michael Gove, a declarat că eliminarea opţiunii unui Brexit fără acord pe 31 octombrie ar diminua „şansele asigurării unor schimbări” ale acordului privind Brexitul ce i-ar permite să obţină aprobarea parlamentului de la Londra.
500.000 de români, afectați
Decizia unui Brexit fără acord va afecta puternic cei 500.000 de mii de români care locuiesc în Marea Britanie dar și pe ce cei care călătoresc în acestă țară. Un astfel de scenariu ar putea afecta serios planurile de călătorie de milioane de oameni. Acest lucru ar însemna întârzieri, anulări și coșmaruri birocratice.
Va fi un coșmar pentru cei care se îndreaptă către și dinspre Marea Britanie. Experții din industria turistică susțin că ar putea exista o perturbare semnificativă în special dacă noile restricții sunt puse în aplicare imediat. Aviația, moneda, asigurarea, roamingul de telefonie mobilă și controlul pașaportului ar putea fi afectate.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a făcut luni declarații în privința Brexit-ului. Acesta a ținut să sublinieze că deși Brexit-ul va afecta pe toți, românii vor resimții cel mai puternic efectele.
”Subiectul Brexit începe să fie în prima linie şi să nu uităm că nu este un subiect abstract, este un subiect care ne afectează pe toţi şi va afecta în mod special pe cetăţenii români din Marea Britanie şi acţiunea noastră diplomatică din timpul preşedinţiei trebuie continuată cu accentul de a păstra ce am obţinut atunci, de a păstra această conservare a drepturilor cetăţenilor români care a fost obţinută pe durata preşedinţiei. Dosarul Brexit este unul dintre dosarele cele mai importante din punct de vedere al României. Va fi important să vedem cum vor evolua negocierile în perioadele următoare, dar trebuie să ne asigurăm că prin acţiunea noastră, nu numai la nivelul Comisiei, nu numai la nivelul Consiliului, dar şi la nivelul ţărilor membre, drepturile cetăţenilor români vor fi respectate”, a declarat George Ciamba, ministrul delegat pentru Afaceri Europene.