Rata inflației în SUA a ajuns deja la cel mai ridicat nivel începând din noiembrie 1981, preţurile de consum continuând să înregistreze o creştere accelerată în iunie.
Printre cauzele acestor creșteri abrupte se numără costurile ridicate ale mărfurilor și energiei, declanșate de penuria de aprovizionare și de războiul din Ucraina, ratele scăzute ale dobânzilor pe fondul pandemiei dar și deficitul continuu al forței de muncă.
Potrivit CNBC, un investitor din SUA susține că de vină ar mai fi cineva: ”milenialii”.
”Lumea evită să vorbească pe față despre ceea ce provoacă cu adevărat inflația: este vorba de prea mulți oameni, cu prea mulți bani, care urmăresc prea puține bunuri”, a declarat Bill Smead, director de investiții la Smead Capital Management, citat de CNBC.
Când a mai avut loc o „inflație wolverine”?
Smead a explicat că în SUA există aproximativ 92 de milioane de mileniali, în primul rând în categoria de vârstă 27 până la 42 de ani.
„Ultima dată când am văzut ceea ce numim „inflație wolverine”, care este o inflație greu de oprit de factorii de decizie, a fost in anii 70, atunci când 75 de milioane de oameni din generația Baby Boomer (cei născuți după Al Doilea Război Mondial – n.r) înlocuiseră 44 de milioane de oameni din generația tăcută”, a adăugat el.
Este doar începutul unei perioade care poate dura până la 12 ani
„Așadar, în Statele Unite am avut numeroși oameni, (cu vârste cuprinse între 27 și 42 de ani), care au amânat să cumpere case sau mașini, cu aproximativ șapte ani, mai mult decât au făcut majoritatea generațiilor”, a spus acesta.
Bill Smead a explicat însă că, în ultimii doi ani, toţi au început să cumpere, iar ”acesta este doar începutul unei perioade de 10 până la 12 ani în care vor fi aproximativ cu 50% mai mulți oameni care își doresc aceste lucruri, decât erau în grupul anterior”.
Măsura luată de Fed nu va reduce numărul oamenilor care vor să cumpere
Rezerva Federală a SUA a majorat cu 0,75 de puncte procentuale rata dobânzii, la un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, cea mai mare creştere începând din 1994, pentru a contracara inflaţia ridicată.
Smead consideră că măsura luată de Fed nu va reduce numărul oamenilor care doresc să cumpere mai departe, în comparație cu grupul anterior.
Un sondaj realizat de CNBC luna trecută a constatat că cei din generația milenialilor au „de trei ori mai multe șanse să reducă din achizițiile mari, în comparație cu cei din generația Baby Boomers”.
Ce a arătat un sondaj CNBC?
„Aproximativ 44% dintre respondenții mileniali au spus că ratele mai mari i-au determinat să întârzie achiziționarea unei noi case, în comparație cu doar 6% dintre cei din generația Baby Boomers. Aproape jumătate dintre milionarii mileniali au spus că amână achiziționarea unei mașini din cauza ratelor mai mari”, a scris CNBC.
Zilele trecute, Fed a estimat o încetinire a economiei şi un avans al ratei şomajului în următoarele luni.
Datele publicate de Departamentul american al Muncii arată că în ritm anual preţurile de consum au crescut la 8,6% în mai (de la 8,3% în aprilie), ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.