Asistenții AI personali, care pot face totul în numele nostru, de la cumpărături până la negocieri, reprezintă viitorul Inteligenței Artificiale, susține Mustafa Suleyman, co-fondatorul DeepMind și CEO al companiei Inflection AI.
Suleyman, care a vândut în 2014 compania de inteligență artificială DeepMind către Google, consideră că aceste tipuri de sisteme personalizate de inteligență artificială vor transforma radical modul în care lucrăm și trăim, potrivit Business Insider.
„Este doar începutul unei revoluții. Toată lumea va avea IA: afacerile, mărcile, organizațiile”, a spus Suleyman. „Sistemele de IA vor fi reprezentate de valorile lor, încercând să vă vândă lucruri, să vă convingă de lucruri și să vă fie foarte utile în anumite moduri”, adaugă el.
Toată lumea va dori să aibă asistenți personali AI
„Cred că toată lumea va dori să aibă propria inteligență personală, aliniată cu interesele tale, care să te poată susține și să negocieze, să-ți găsească oferte grozave”, crede Mustafa Suleyman. Co-fondatorul DeepMind are propriile interese când vine vorba de inteligență artificială.
Compania lui Suleyman, Inflection AI, se află în spatele chatbot-ului generativ AI Pi, care își propune să ajute utilizatorii să ia decizii și să ofere asistență. Numele ales, Pi, înseamnă „inteligență personală”. Similar cu ChatGPT, Pi este antrenat folosind modele de limbaj. El a declarat că Pi poate fi folosit pentru lucruri diferite, dar este deosebit de util pentru a ajuta oamenii să ia decizii și ca însoțitor.
Ce este AI Pi și ce va putea face pentru noi
„Oamenii îl folosesc pentru a cântări probleme dificile. Au de luat uneori o decizie dificilă și vor să se gândească la toate aspectele unei probleme. Oamenii îl folosesc pentru a-și urmări pasiunile și hobby-urile. Pi este mereu acolo pentru a fi interesat de pasiunea ta”, a subliniat el.
Mai mult, Pi va dobândi noi capabilități pentru a ajuta utilizatorii să-și gestioneze sarcinile zilnice. El a spus că se concentrează pe construirea unui sistem AI care „te va face mult mai bun în tot ceea ce vrei să faci”.
„ Va putea face acele acțiuni pentru tine, în numele tău și va face lucrurile mult, mult mai ușoare”, anticipează Suleyman. Și nu este singurul lider tehnologic care crede că asistenții personali AI vor marca o schimbare profundă în modul în care folosim tehnologia.
Bill Gates a declarat că agenții personali de inteligență artificială digitală ar putea elimina nevoia de a folosi motoare de căutare și site-uri de productivitate.
O cursă scăpată de sub control
Pe de altă parte, mulți ingineri de la Amazon, DeepMind, Google, Meta și Microsoft, au cerut organizațiilor să pună frână oricăror sisteme de IA care sunt mai inteligente decât acest chatbot extrem de puternic și popular.
”Solicităm tuturor laboratoarelor de Inteligență Artificială să întrerupă imediat, timp de cel puțin 6 luni, pregătirea sistemelor de IA mai puternice decât GPT-4. Această pauză ar trebui să fie verificabilă și să includă toți actorii-cheie. În cazul în care o astfel de pauză nu poate fi adoptată rapid, guvernele ar trebui să intervină și să instituie un moratoriu”.
Ei susțin că ChatGPT-4 i-a „blocat” pe giganții Microsoft și Google într-o „cursă scăpată de sub control pentru a dezvolta și a implementa minți digitale tot mai puternice, pe care nimeni, nici măcar creatorii lor, nu le pot înțelege, prezice sau controla”.
La rândul lor, guvernele globale nu prea știu cum să abordeze IA și riscurile pe care le poate prezenta, acum sau în viitorul apropiat. Guvernul de la Londra a decis recent să nu creeze un nou organism de reglementare a IA și, în schimb, să adopte o politică de „permisivă” față de tehnologia în expansiune. Experții în tehnologie au comparat dezvoltarea rapidă a IA cu evoluția și ascensiunea rapidă a rețelelor sociale.