Este doliu în România! A murit un adevărat titan. Nu există român care să nu fi auzit de marea lui creație

Este doliu în România. În data de 8 noiembrie s-a stins din viață un renumit specialist al țării noastre, la aproape cinci luni de la decesul soției sale. Acesta avea 88 de ani.

Este vorba despre oenologul Gheorghe Pogorevici, unul dintre părinţii „Galbenei de Odobeşti“. Decesul regretului doctor în agronomie a avut loc în data de 8 noiembrie, conform adevarul.ro

Viața lui Gheorghe Pogorevic

Gheorghe Pogorevici s-a născut în Basarabia, în anul 1932. Acesta a absolvit Institutul Agronomic „Nicolae Bălcescu” din Bucureşti iar liceul l-a făcut la Şcoala Medie Tehnică de Viticultură şi Vinificaţie din Odobeşti, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie. Această instituție era considerată de mare prestigiu pe plan european.

Regretatul doctor în agronomie a combinat cercetarea ştiinţifică cu activitatea practică în domeniul viti-vinicol, la trustul de stat din Odobeşti, unde a parcurs toate funcţiile. Trebuie menționat că din anul 1979 până în anul 1985 a fost cercetător principal la Staţiunea Experimentală Obobeşti.

De asemenea, în această perioadă a făcut parte din echipa care au realizat selecţia în masă a celebrului soi Galbenă de Odobeşti, soi pur românesc, care a făcut cunoscută în toată lumea localitatea vrânceană .

Gheorghe Pogorevici, împreună cu mai mulţi cercetători, a studiat acest soi şi a oferit informații Institutului de Cercetări de la Valea Călugărească, care coordona activitatea de cercetare în domeniul viticulturii şi vinificaţiei.

Ce spunea Gheorghe Pogorevic

„Galbena de Odobeşti este un soi milenar românesc, valoros, bine aclimatizat în podgoria Odobeşti. Este un vin superior sec, de consum curent, cu aciditate ridicată, fără efecte nocive asupra sănătăţii. Soiul se împarte la rândul lui în mai multe varietăţi, iar Galbena de Odobeşti mi-a plăcut cel mai mult într-un sătuc numit Căpătanu, nu departe de Odobeşti. I-am spus Galbena de Căpătanu, pentru că acolo a fost creat un soi cu struguri foarte mari, cu boaba aurie, de mare producţie”, spunea Gheorghe Pogorevici, în urmă cu trei ani.

„Nu a existat rând de vie pe care să nu fi trecut în aceşti ani. Şi la Odobeşti, şi la Panciu am obţinut producţii ridicate, de calitate superioară. Cu vinurile produse de noi am obţinut medalii la concursurile naţionale şi internaţionale”, explica regretatul doctor în agronomie.