Vestea cea mare vine din partea directorului, Aidar Ișmuhametov. Acesta a anunțat că Centrul ”M.Ciumakov” din Moscova pe care îl conduce a dovedit eficacitatea vaccinului împotriva poliomielitei ca mijloc de luptă împotriva coronavirusului.
În ceea ce privește studiul, acesta a fost efectuat pe 600 de persoane din Kirov, notează cotidianul Kommersant. Mai exact, potrivit sursei citate, voluntarilor le-a fost administrat un vaccin împotriva poliomielitei.
Ca și rezultat, s-a observat o scădere accentuată a numărului de infectări din gruppul respectiv.
”Le-am dat (…) voluntarilor un vaccin cu virus viu (atenuat) împotriva poliomielitei, iar rezultatul a fost o scădere accentuată a îmbolnăvirilor în respectivul grup. Este o chestiune dovedită de noi”, a spus Ișmuhametov.
Totodată, Centrul ”M.Ciumakov” din Moscova a precizat că folosirea unui astfel de tip de vaccin împotriva noului coronavirus ar urma să intre în vigoare doar ca variantă de primă urgență și nicidecum nu le va înlocui pe cele actuale.
Când ar putea fi utilizat acest vaccin
„Problema folosirii vaccinului împotriva poliomielitei în lupta împotriva coronavirusului a fost lăsată deoparte, pentru moment, ca variantă de primă urgență”, a adăugat acesta
De menționat este faptul că, vaccinul împotriva poliomielitei a fost dezvoltat chiar de către Centrul ”M.Ciumakov” în anii ’60, iar acum după mai bine de 60 de ani, s-a descoperit și efectul acestuia împotriva noului coronavirus.
Rezultatul studiului vine după ce la începutul lunii mai, Centrul ”M.Ciumakov” a depus la Ministerul Sănătății documentaţia necesară în vederea obținerii aprobării pentru folosirea vaccinului său împotriva coronavirusului la persoane cu vârste de peste 60 de ani.
În ceea ce privește eficiența sa și perioada de imunitate, dezvoltatorul vaccinului susține că serul KoviVak asigură o imunitate de până la opt luni de zile. Rusia are planuri mari în acest context și a anunțat că până la finele anului 2021 este planificată producerea a cel puțin 7,5 milioane de doze din acest preparat.