Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat o lege care permite ca străinii să fie etichetaţi drept agenţi străini. Acest lucru a atras critici din partea grupurilor de protecţie a drepturilor omului, afirmând că măsura va restricţiona şi mai mult libertatea presei din ţară, transmite Reuters. Practic, orice instituție de presă finanțată din afara țării sau chiar orice material publicat în Rusia în urma unei înțelegeri cu persoane sau companii străine vor atrage de la sine acuzații de spionaj și pedepse corespunzătoare.
O altă lege referitoare la agenţii străini a fost adoptată în Rusia în anul 2012, aceasta oferind autorităţilor posibilitatea să eticheteze drept agenţi străini organizaţii nonguvernamentale şi de protecţie a drepturilor omului.
Efectele acestei legi
Extinderea definiţiei de agent străin pentru a include persoane private provoacă acum noi îngrijorări legate de capacitatea jurnaliştilor independenţi şi a bloggerilor de a-şi desfăşura activitatea în Rusia.
Mai multe grupuri de protecţie a drepturilor omului, între care Human Rights Watch, au cerut să se renunţe la această iniţiativă.
Conform legii, toate materialele publicate de persoane care primesc fonduri din străinătate vor fi etichetate ca fiind distribuite de un agent străin. Legea mai afirmă că orice persoană care distribuie conţinut media din străinătate poate fi etichetat ca agent străin.
Grupurile de protecţia omului şi alte organizaţii desemnate de Ministerul rus al Justiţei drept agenţi străini pot fi verificate pe loc.
Legea rusească mai cere aşa-numiţilor agenţi străini să prezinte rapoarte regulate referitoare la finanţarea şi obiectivele lor, modul în care îşi cheltuiesc banii şi de cine sunt conduşi.