Într-un interviu acordat pentru Gândul, Stelian Tănase, profesor de științe politice, a vorbit despre războiul din Ucraina, dar și despre cel mai sumbru scenariu pentru Vladimir Putin.
Acesta susține că în cazul în care liderul de la Moscova nu va câștiga războiul, așa cum și-a propus de la bun început, acesta ”va fi terminat”. Totodată, el a adăugat că cel mai probabil, liderul de la Moscova știa deja că războiul nu se va termina prea curând, iar Ucraina va lupta până la capăt.
Referitor la atitudinea rușilor, profesorul de științe politice susține că dacă Rusia va pierde războiul, toată lumea va căuta metode pentru a-l face pe Vladimir Putin să plece. Stelian Tănase a dat și câteva exemple de scenarii care ar putea avea loc.
„Cred că cei care îl informează pe Putin i-au spus că invazia nu poate fi un Blitzkrieg ( război – fulger – n.r.) și va fi o chestiune de lungă durată. Nu va fi un sfârșit al războiului. Ucraineniii se vor duce în păduri, și de acolo vor ieși la atac. Pe de altă parte, Putin este cu spatele la zid. El nu poate să semneze un acord de pace cu Kievul, si apoi să supraviețuiască la Kremlin.
El, dacă nu câștigă, este un om pierdut. Serviciile, armata, complexul militar industrial, se vor gândi cum să scape de el. Dacă nu câștigă războiul în care a târât prostește Rusia, trebuie să plece. Și toți cei din jurul lui se vor gândi cum să-l facă să plece. Nu știu în ce formulă va sfârși Putin: judecat la Haga, ca Miloșevici, sau eliminat cu serviciile ca bin Laden. Dacă nu oferă o victorie, va fi terminat”, a spus Stelian Tănase, pentru Gândul.
Ce s-a schimbat în ultimii 20 de ani?
Referitor la modul în care lucrurile au evoluat în ultima lună, acesta susține că deși este 20 de ani la putere, schimbarea de acum a președintelui rus a fost o surpriză pentru întreg globul.
Deși s-a întâlnit cu cei mai importanți lideri politici ai lumii și a făcut nenumărate discursuri, toate acestea nu au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în prezent.
„Schimbarea la față a lui Putin este o mare surpriză pentru toată lumea. Este la putere de 20 de ani, iar cancelariile occidentale, dar și presa, l-au considerat predictibil. Din această cauză a fost și curtat, s-a plimbat peste tot. Are poze cu cei mai importanți lideri politici din ultimii 20 de ani.
Toată lumea l-a considerat omologat. Dintr-o dată, face acest pas, prin atacarea Ucrainei, după ce ocupase și Crimeea. Schimbă complet discursul, care este unul post-adevăr, prin lansarea unor teorii false, cum ar fi denazificarea Ucrainei. Adevărul lui Putin este o ficțiune. Ca atare, marea surpriză a acestui moment este schimbarea de comportament a lui Putin, dincolo de orori”, a declarat Stelian Tănase pentru Gândul.
Planul cel ”vechi” al lui Vladimir Putin
Acesta a vorbit și despre modul în care Rusia acționează. În opinia sa, este vorba despre un mod foarte învechit, profesorul dând exemplu mișcarea făcută de Hitler în Polonia.
El susține că este vorba despre un atac terorist, iar dorința lui Putin este destul de clară. Acesta își dorește să adune mai multe teritorii pentru a le prelua resursele și pentru a reface URSS-ul.
„Acum este un atac terorist împotriva Ucrainei, este exact ce a făcut Hitler cu Polonia. Nu mă așteptam ca în 2022 să ne întoarcem în timp, în 1939. În primul rând, asta arată că Federația Rusă a rămas înghețată undeva în trecut, este o țară uriașă, dar care nu a progresat. De altfel, și economia ei este una de secolul trecut. Rusia este o țară care se bazează pe agricultură și pe resurse naturale, la care se adaugă și producția de armament.
Putin, care este un țar, vrea să mai adune teritorii, ca să le ia resursele. Vrea să refacă URSS-ul, și să plece pe lumea cealaltă cu o Rusie mare, care să înghită mai multe țări. Dar asta nu mai funcționează acum, în acest secol, pentru că dezvoltarea este generată de tehnologie. Putin gândește ca acum 100 de ani, ca într-o țară înapoiată”, explică Tănase.
Riscurile la care este supusă România
În ceea ce privește implicarea României în tot acest conflict, politologul este de părere că singura problemă ar fi ca rușii să ajungă la gurile Dunării, în sudul Basarabiei.
„O prezență a unor divizii ale armatei ruse aici ne-ar crea mari probleme. Noi, imediat am mărit bugetul Apărării, iar dacă Rusia va veni în zonă, vom mări din nou bugetul, și nu este prea bine, pentru că avem nevoie de bani”, a spus el.
El a mai adăugat că se aștepta ca Ucraina să reziste atât de mult, în condițiile în care sunt un popor patriot. Pe de altă parte, rușii sunt mai ”malancolici”, a mai spus profesorul, adăugând ș faptul că armata Rusiei a fost nepregătită în momentul în care a început invadarea Ucrainei.
„Mă așteptam ca Ucraina să facă o rezistență mare Rusiei. Ucrainenii sunt foarte încăpățânați, dar și patrioți. Am cunoscut ucraineni, i-am simțit tari. Rusii sunt mai melancoloici, mai plâng câteodată.
Pe de altă parte, vedem totuși că armata Rusiei este nepregătită, este mediocră, și cu tactici din secolul trecut. Chiar dacă va pica Kievul, ucrainenii nu se lasă, vor intra într-un război de gherilă, pe termen lung”, explică Stelian Tănase.