Administrația Prezidențială de la Budapesta vine cu precizări de ultimă oră. Potrivit sursei citate, președintele Ungariei, Janos Ader, a stabilit data alegerilor parlamentare.
Alegerile parlamentare din Ungaria urmează să aibă loc pe data de 3 aprilie și totodată, în aceeași zi urmând să fie ținut și un referendum pe teme LGBTQ, scrie Reuters.
De menționat este faptul că, este pentru prima oară de la victoria din 2010, când premierul naționalist conservator Viktor Orban și partidul său, Fidesz, se vor confrunta cu o opoziție unită, ceea va conduce la o cursă electorală strânsă.
În cadrul alegerilor programate pe data de 3 aprilie, votanții vor decide dacă vor ca premierul ungar Viktor Orban va continua sau nu politica sa axată pe suveranitate națională, valori tradiționale creștine și respingerea imigrației și a drepturilor LGBTQ, chestiuni care au avut impact negativ asupra relațiilor dintre Budapesta și Bruxelles.
De menționat este faptul că alianța partidelor de opoziție include Coaliția Democrată, Socialiștii, liberalii și Jobbik, fostul partid de extremă-dreapta, acum de centru-dreapta. Alianța este condusă de Peter Marki-Zay, fost susținător Fidesz, actual primar în orașul Hodmezovasarhely.
Pe cine ar putea alege cetățenii Ungariei
În ceea ce privește programul zilei de 3 aprilie, în același timp cu alegerile, votanții vor răspunde și la patru întrebări pe teme LGBTQ, în contextul în care premierul ungar Viktor Orban se prezintă ca apărător al valorilor familiei tradiționale, unul din principalele puncte ale campaniei sale electorale.
Administrația Prezidențială de la Budapesta mai precizează că în cazul referendumului, alegătorii vor fi întrebați dacă sunt de acord cu ore de orientare sexuală în școli fără acordul părinților și dacă schimbarea sexului ar trebui „promovată” în rândul copiilor.
Totodată, votanții vor fi întrebați și dacă conținutul media care ar putea afecta orientarea sexuală a copiilor ar trebui prezentat acestora din urmă fără nicio restricție.
Amintim faptul că în ultimul an, premierul ungar, Viktor Orban a fost aspru criticat de lideriii UE, pentru legea sa împotriva promovării homosexualităţii în rândul minorilor, considerată homofobă, relatează AFP.
Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, spre exemplu a fost cel care l-a confruntat direct pe Orban. Totodată, la acel moment, legea a determinat 17 state membre, printre care Franţa, Germania, Olanda, Italia şi Belgia, să le scrie liderilor UE Charles Michel şi Ursula von der Leyen şi secretarului general al ONU Antonio Guterres (invitat la summit) despre necesitatea de a susţine valorile europene.