La 14 aprilie 2022, Moody’s Investors Service a avertizat că decizia țării de a efectua plăți în ruble pentru datoria emisă în dolari ar constitui o neachitare a datoriei, deoarece încalcă termenii contractului.

O perioadă de grație de 30 de zile va permite Rusiei, până pe 4 mai, să convertească plățile în dolari pentru a evita un „default”, arată o analiză publicată de Salon.

Un default ar fi unul dintre cele mai clare semnale că sancțiunile impuse de SUA și alte țări au avut efectul scontat asupra economiei ruse. Dar va avea un impact și asupra capacității Rusiei de a duce război în Ucraina?

Rusia are de achitat datorii totale în valoare de 4,5 miliarde de dolari până la finalul anului

Michael Allen și Matthew DiGiuseppe, experți în economie politică și conflict, au explicat pentru Salon consecințele acstui default și ce ar însemna el pentru războiul președintelui Putin.

Rusia are de achitat datorii totale în valoare de 4,5 miliarde de dolari până la finalul anului, în timp ce obligațiunile externe aflate în circulație sunt de aproximativ 40 de miliarde de dolari, dintre care jumătate sunt deținute de investitori străini. Rusia are acum un termen limită de 4 aprilie pentru a plăti aproximativ 650 de milioane de dolari.

Rusia nu se poate plânge că nu are numerar: colectează echivalentul a peste 1 miliard de dolari pe zi numai din livrările sale de petrol și gaze. Dar are acces limitat la dolari din cauza sancțiunilor impuse de SUA.

Administrația Biden a permis Rusiei să folosească o parte din rezervele pe care le înghețase anterior pentru a plăti datorii. Americanii s-au răzgândit pe 5 aprilie, când nu au mai permis Rusiei să folosească rezervele în dolari deținute în băncile americane pentru a-și plăti datoria.

Asta nu a dar Rusiei de ales decât să încerce să plătească datoria în ruble, deși valorea rublei a fost foarte volatilă de la invazie. Dacă Rusia nu va face rost de dolari până pe 4 mai, guvernul de la Moscova nu va mai putea să respecte obligațiile sale externe pentru prima dată din 1918, când revoluționarii bolșevici au preluat conducerea Rusiei și au refuzat să plătească creditorii internaționali ai țării.

Rusia a mai intrat în incapacitate de plată în 1998, dar numai pentru datoria internă. Cu toate acestea, chiar și atunci, Rusia a ținut pasul cu plățile în dolari. Așa-numita criză a rublei a provocat daune grave economiilor vecine și a transmis unde de șoc prin sistemul financiar global.

Care sunt consecințele unui default

Când o țară intră în incapacitate de plată, investitorii internaționali refuză sau nu mai pot să-i împrumute mai mulți bani. Sau cer dobânzi mult mai mari. Fie din cauza costurilor mai mari ale dobânzilor, fie din cauza incapacității de a se împrumuta, acest lucru obligă o țară să-și reducă cheltuielile.

Mai puține cheltuieli guvernamentale reduc activitatea economică, iar șomajul crește. Comerțul cu alte țări rămâne sub pragul normal pentru o medie de 15 ani, după un default, în timp ce excluderea totală de pe piețele de capital durează de obicei puțin peste opt ani.

Rusia a amenințat că va lua măsuri legale în cazul în care sancțiunile o forțează să intre în incapacitate de plată

Ce ar însemna asta pentru Rusia? Țara era deja blocată pe piețele internaționale de împrumut din cauza sancțiunilor. Un oficial guvernamental a afirmat recent că Rusia va evita, de asemenea, să se împrumute pe plan intern, deoarece un default ar duce la dobânzi „cosmice”.

Dar veniturile sale semnificative din vânzările de petrol și gaze pot ajuta la compensarea nevoii de împrumuturi pe termen scurt, mai ales dacă va continua să găsească cumpărători precum India și China.

Rusia a amenințat însă că va lua măsuri legale în cazul în care sancțiunile o forțează să intre în incapacitate de plată. Și, oricât de ciudat ar părea, Rusia este tot mai îngrijorată de reputația sa, cel puțin în rândul investitorilor de obligațiuni.

O incapacitate de plată a stat suveran aduce cu sine o reputație proastă, care poate dura ani de zile pentru o reabilitare, așa după cum arată experiența Argentinei. Dar impactul pe termen lung ar putea fi mai rău pentru Rusia.

Din cauza invaziei Ucrainei, creditorii s-ar putea întreba dacă Rusia va prefera să acorde mai multă atenție intereselor sale de politică externă, în detrimentul intereselor creditorilor.

Dacă aceștia vor ajunge la această concluzie, se vor gândi de două ori înainte de a mai împrumuta Rusia pentru anii următori. Un alt risc este acela că un default poate permite creditorilor să pună sechestru pe activele Rusiei de peste mări ca formă de rambursare.

Ce înseamnă asta pentru războiul Rusiei

Cât timp au existat datorii, guvernele au purtat războaie cu banii altora. De fapt, datoria a devenit atât de vitală ca sursă de putere, încât țările rareori luptă fără ea.

Aproximativ 88% din războaiele duse din 1823 până în 2003 au fost cel puțin parțial finanțate cu fonduri împrumutate de la bănci și de la alți investitori. Cercetările au arătat că țările care s-au trezit în incapacitate de plată sau au ratinguri de credit slabe întâmpină dificultăți în construirea capacității militare.