Sir Andrew Pollard, profesor la Universitatea Oxford, șeful Oxford Vaccine Group, este omul care a ajutat la dezvoltarea testelor serului de la AstraZeneca, în 2020, potrivit Standard. Într-un interviu pentru The Telegraph, la un an de la prima administrare a vaccinului AstraZeneca, profesorul Pollard s-a arătat optimist în ceea ce privește viitorul, chiar dacă varianta Omicron continuă să se extindă rapid în Marea Britanie.

„Ce a fost mai rău, a trecut. Acum, trebuie doar să trecem de iarnă”, a spus Pollard.

Sistemul nu se prăbușește

Comentând modul în care premierul Boris Johnson a gestionat criza actuală, cu restricții relativ ușoare din Anglia, profesorul Pollard a spus: „Se pare că funcționează până acum. Sistemul nu se prăbușește. Dar este echilibrat”.

În Marea Britanie, 90% dintre cei de peste 12 ani au primit prima doză de vaccin și peste 80% au primit două doze, în timp ce 33 de milioane de doze booster au fost administrate în ultima perioadă.
Potrivit profesorului Pollard, când au început studiile Oxford Astra Zeneca, în aprilie 2020, oamenilor de știință și experților în vaccinuri li s-a spus că va fi nevoie de doi ani până când vaccinul ar putea fi lansat.

Nu mai e nevoie de lockdown-uri

Cu un număr atât de mare de oameni vaccinați în Marea Britanie și în alte state, profesorul Pollard spune că nu mai e nevoie de lockdown-uri, în ciuda amenințării continue din partea variantei Omicron, despre care ultimele studii din Marea Britanie au sugerat că este mai blândă decât varianta Delta.

Profesorul Pollard a declarat: „La un moment dat, societatea trebuie să se deschidă. Când vom deschide, va exista o perioadă cu o creștere a infecțiilor, motiv pentru care, probabil, iarna nu este cea mai bună perioadă. Dar aceasta este o decizie a factorilor de decizie, nu a oamenilor de știință”, susține profesorul.

„Abordarea noastră trebuie să schimbe, să ne bazăm pe vaccinuri și pe dozele booster. Cel mai mare risc este pentru cei care încă nu s-au vaccinat”, avertizează el.

Regatul Unit a depăşit pragul de 100.000 de cazuri noi de COVID-19 zilnic, fiind înregistrate 183.037 de cazuri, un nou record, cu aproape 50.000 de cazuri mai multe decât în ziua precedentă, când au fost 129.471 de cazuri. Se constată, de asemenea, și o creştere a numărului spitalizărilor.