Se termină războiul în Ucraina? Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a venit cu informații importante privind o posibilă încetare a conflictului.

El a spus că Rusia și Ucraina discută aproape zilnic, prin videoconferință, despre un posibil tratat de pace. Lavrov a dat detalii într-un interviu acordat agenției de presă chineză Xinhua. Declarațiile făcute au fost publicate pe site-ul Ministerului rus de Externe. În cadrul intervenției sale, Lavrov a menționat că „agenda discuțiilor include și probleme de denazificare, recunoașterea noilor realități geopolitice, ridicarea sancțiunilor, statutul limbii ruse și altele”.

Ministrul rus de externe a arătat că țara sa Rusia este în favoarea continuării negocierilor, „deși acestea nu merg bine”. El a susținut că discuțiile sunt împiedicate de „retorica militantă și implicarea patronilor occidentali ai Kievului”, care „de fapt îl încurajează să „lupte până la ultimul ucrainean”, pompând arme în țară și trimițând acolo mercenari”.

Rusia cere SUA și NATO să nu mai furnizeze arme Ucrainei

Serghei Lavrov a cerut Statelor Unite și țărilor NATO să „se gândească” și să nu mai furnizeze arme Ucrainei.

„Poporul ucrainean nu are nevoie de Stingers și Javelins, ci de soluționarea problemelor umanitare urgente. Rusia face acest lucru din 2014”, a spus Lavrov.

Pe 29 aprilie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky a declarat că procesul de negocieri cu Rusia este „prea lent” și că există un risc mare ca „orice discuții” să se încheie.

„Tocmai din cauza consecințelor pe care Rusia le lasă în urma sa, oriunde s-ar afla, și sunt cam toate la fel. Se pare că au un manual pentru crimă și toți acționează în același mod în anumite teritorii pe care noi le eliberăm și vedem (consecințele n.r.)”, a spus Zelensky.

Războiul din Ucraina continuă. Bilanțul după 66 de zile

Sâmbătă, 30 aprilie, este a 66-a zi de război în Ucraina. După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat, pe 24 februarie, o „operațiune militară specială” în Ucraina, transformată mai apoi într-o „operațiune de demilitarizare și denazificare” sau „operațiune de eliberare a Donbasului”, mai multe orașe au fost distruse de rachetele rusești, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cifrele venite de la ONU au indicat că până ieril, aproximativ 2.899 de persoane au fost ucise, iar alte 3.235 au fost rănite în timpul războiului din Ucraina.