Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a afirmat joi că a avut recent „întâlniri extraordinare” cu preşedintele american Joe Biden, cu vicepreşedintele american Kamala Harris şi cu Jake Sullivan, consilierul prezidenţial pentru Siguranţa Naţională din SUA.
Jens Stoltenberg a salutat rolul Statelor Unite ale Americii în susţinerea militară a Ucrainei şi în consolidarea Alianţei Nord-Atlantice.
„Susţinerea Statelor Unite face diferența zilnic pe câmpul de luptă din Ucraina. Preşedintele Vladimir Putin a vrut o prezentă mai redusă a NATO şi a invadat Ucraina, dar a obţinut o prezenţă mai extinsă a NATO”, a declarat joi Jens Stoltenberg.
NATO susține ferm că războiul din Ucraina se va încheia curând la masa negocierilor
„Războaiele, prin natura lor, sunt imprevizibile, deci trebuie să ne pregătim pentru un conflict de lungă durată. Acesta a devenit un război de uzură, în care ucrainenii plătesc un preţ uriaş pentru apărarea ţării pe câmpul de luptă. Dar şi Rusia are multe victime”, a adăugat secretarul general NATO.
În prezent, acesta este ferm convins că războiul din Ucraina se va încheia curând „la masa negocierilor”, insistând asupra continuării asistenței militare a armatei ucrainene.
Spre final, acesta s-a declarat încrezător că Turcia va permite, după depășirea preocupărilor, admiterea oficială a Suediei și Finlandei în NATO, relatează CNN.
Menționăm faptul că președintele consiliului Federației Rusiei, Valentina Matvienko, a declarat astăzi că Guvernul de la Moscova este pregătit pentru o nouă serie de negocieri de pace.
Rusia e pregătită pentru o nouă rundă de negocieri
Președintele Consiliului Federației Rusiei a explicat însă că țara sa nu va presa partea ucraineană să se reașeze la masa negocierilor. Potrivit spuselor sale, partea rusă va reîncepe discuțiile diplomatice numai dacă Ucraina va ține cont de condițiile impuse anterior.
„Dacă au voință, pot scăpa de controlul extern absolut, își dau seama ce s-a întâmplat, iar în termenii formulați de Rusia, procesul de negociere este posibil.
Nu forțăm, nu insistăm, dar ne-am declarat disponibilitatea față de termenii pe care i-am formulat, altfel nu sunt posibile negocieri.
Dacă președintele, conducerea Ucrainei sunt conștienți de situația reală actuală, negocierile sunt posibile doar ținând cont de condițiile noastre, pe care le-am stabilit, și de imuabilitatea lor, dar acest lucru nu înseamnă că vom convinge Ucraina”, a declarat joi Valentina Matvienko.
Amintim faptul că, recent, Rusia și Ucraina au fost foarte aproape de a semna un acord de pace.
Președintele Consiliului Federație Rusiei a spus anterior că acordul de pace s-ar fi potrivit ambelor state europene, principala condiție fiind ca Ucraina să rămână un stat neutru.
Un acord de pace aproape a fost semnat între Rusia și Ucraina
Valentina Matvienko a precizat recent că între Rusia și Ucraina „a fost pregătit practic un acord care să se potrivească Ucrainei și Rusiei”, în momentul în care armata rusă și-a retras trupele militare din Kiev și Harkov.
„Principala condiție a fost ca Ucraina să rămână un stat neutru, nealiniat, precum Austria, de exemplu, să nu fie un stat nuclear. Ucraina și-a stabilit propriile condiții. Dar, din păcate, cei care conduc managementul extern nu au permis semnarea acestui acord”, a explicat atunci Valentina Matvienko, potrivit Interfax.
Rusia ar putea finaliza rapid războiul
Aceasta a adăugat că țara sa ar putea finaliza rapid războiul din Ucraina și că nu vrea să sacrifice civilii ucraineni.
Menționăm faptul că declarația sa a venit în contextul în care mulți civili ucraineni au fost găsiți morți în urma conflictului militar.
„Am fi putut finaliza rapid o operațiune militară specială, dar atunci ar fi fost victime civile. Nu ne putem permite, nu este sarcina noastră”, a completat Valentina Matviyenko.