Potrivit unei legi ce se aplică de sâmbătă, 19 decembrie, racordarea la reţelele de energie electrică ar trebui să devină gratuită pentru toţi românii.
Ca întotdeauna în România, există însă şi o mică problemă: deocamdată lipsesc normele ce trebuie emise de către ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei).
Legea ce trebuie aplicată începând cu 19 decembrie prevede că distribuitorii de energie electrică sunt obligaţi să conecteze gratis clienţii casnici la rețelele pe care le administrează. Ulterior, costurile de racordare vor fi recuperate din facturile emise consumatorilor.
“Recuperarea costurilor de racordare, inclusiv proiectare, se realizează cu amortizare accelerată într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuție, în conformitate cu reglementările ANRE”, se arată în lege.
Această prevedere există deja pentru distribuitorii de gaze naturale. Clienţii finali casnici beneficiază de racordare gratuită la gaze încă din luna octombrie, astfel că legea introduce de fapt acum obligativitatea şi pentru distribuitorii de energie electrică.
Totuşi, pentru ca românii să beneficieze efectiv de racordarea gratuită la reţelele de energie electrică, este necesar ca ANRE să emită un set de norme ce vor stabili exact paşii ce trebuie urmaţi în cadrul acestui proces, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul racordării la gaze naturale, transmit stirileprotv.ro.
Facturile la energie, mai mici după scăderea contribuţiei pentru cogenerare
Săptămâna aceasta, ANRE a anunţat scăderea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, plătită de consumatori în factura la electricitate. Aceasta va scădea de la 1 ianuarie cu 24,35%, se arată într-un comunicat al instituţiei.
„Conform Ordinului preşedintelui ANRE nr. 239 privind aprobarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă şi a unor prevederi privind modul de facturare al acesteia, valoarea contribuţiei pentru cogenerare care va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2021 este de 17,12 lei/MWh”, se transmite în comunicatul ANRE.
Această valoare este cu 24,35% mai mică decât valoarea contribuţiei pentru cogenerare de 22,63 lei/MWh aflată în vigoare pentru lunile noiembrie şi decembrie 2020.
Aplicând noua valoare a contribuţiei pentru cogenerare, valabilă până la data de 30 iunie 2021, va rezulta un impact asupra preţului la consumatorul final de 0,01712 lei/kWh.