Autorităţile sanitare din Republica Moldova au extins marţi gradul de alertă ‘cod roşu’ de urgenţă medicală în legătură cu situaţia pandemică în aproape toate unităţile administrative ale republicii, inclusiv la Chişinău, doar trei raioane – Hânceşti, Leova şi Soroca – rămânând deocamdată la gradul de ‘alertă portocaliu’.

Comisia naţională extraordinară pentru sănătate publică (CNESP) de la Chişinău a anunţat, în finalul unei şedinţe desfăşurate marţi, că a decis ‘să instituie din 13 octombrie a.c. stare de urgenţă în sănătate publică în unităţile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă ‘cod roşu’, în baza indicatorilor nivelului de risc al transmiterii virusului SARS-CoV-2, indicatori calculaţi şi prezentaţi de către Agenţia naţională pentru sănătate publică’.

”Situaţia epidemiologică este nefavorabilă”

În Republica Moldova, se menţionează în comunicatul CNESP, ‘situaţia epidemiologică este nefavorabilă, fiind determinată în principal de tendinţe negative majore atestate în anumite unităţi administrativ-teritoriale’ ale republicii.

Decizia menţionată, precum şi alte măsuri decise de CNESP vizează consolidarea efortului de prevenire şi control al infecţiei COVID-19, precum şi eficientizarea gestionării resurselor, explică instituţia citată.

Cea mai mare incidenţă a îmbolnăvirilor se înregistrează la Chişinău – 798 la 100 de mii de locuiori, urmat de Edineţ, cu 440 de cazuri la 100 de mii de locuitori.

O incidenţă ridicată, de peste 300 de cazuri, se atestă la Vulcăneşti, Cimişlia, Bălţi, Basarabeasca, Şoldăneşti şi Anenii Noi, precizează Radio Chişinău.

MAE precizează că se permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor care vin din țările clasificate ca zonă verde.

România, încadrată în zona roșie

Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din țările clasificate ca zonă verde nu vor completa Fişa epidemiologică şi nu vor fi obligați să respecte regimul de autoizolare de 14 (paisprezece) zile.

În cazul în care punctul de pornire este situat într-o țară clasificată ca zonă verde, iar în timpul călătoriei a fost tranzitată țara clasificată ca zonă roșie, inclusiv tranzit aeroportuar, atunci persoana este considerată ca venind din zona roşie, trebuie să completeze fişa epidemiologică şi este obligată să respecte regimul de autoizolare de 14 (paisprezece) zile.

Se interzice intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor care vin din ţările clasificate ca zonă roşie (România a fost încadrată în zona roșie, conform deciziei Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din 14.09.2020).