EPPO București investighează fraude cu fonduri europene

Filiala din București a Parchetului European (EPPO) a deschis săptămâna trecută o acțiune penală împotriva unei persoane acuzate că a obținut ilegal aproape 2 milioane de euro, fonduri europene din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR).

Suspectul a pretins că intenționează să construiască sere pentru căpșuni și salată în comuna Bălanu, județul Giurgiu. Ancheta arată că finanțarea nerambursabilă a fost obținută fraudulos în 2017 și 2019 pentru aceste proiecte.

Documente false depuse la AFIR

În timpul perchezițiilor efectuate la domiciliul suspectului pe 10 iulie 2024, autoritățile au găsit 60 de documente falsificate, inclusiv extrase de cont bancar, ordine de plată și facturi fiscale. Aceste documente au fost depuse la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) din România pentru a justifica cererile de rambursare a cheltuielilor aparent efectuate în cadrul proiectelor.

Prin utilizarea acestor documente false, suspectul a cauzat un prejudiciu de aproape 2 milioane de euro (9 milioane RON) bugetului UE, conform calculelor EPPO.

Pentru a recupera fondurile fraudate, autoritățile au confiscat două clădiri agricole, terenurile aferente, conturile bancare și o mașină de lux aparținând inculpatului. Suspectul, care administra și o entitate juridică implicată în fraudă, a fost plasat sub control judiciar de către un judecător.

EPPO
SURSA FOTO: Dreamstime

Frauda cu subvenții și în județul Olt

De asemenea, EPPO Timișoara a acuzat și cinci persoane de fraudă cu subvenții în formă agravată, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals intelectual, cauzând un prejudiciu estimat la 667.000 de euro. Cazul implică un proiect de înființare a unei ferme de creștere a porcilor în localitatea Corabia, județul Olt, finanțat prin FEADR.

Beneficiarul fondurilor, cu sprijinul furnizorului de echipamente și al consultantului de proiect, a prezentat documente false pentru bunuri achiziționate la prețuri mai mici și de alte tipuri sau cantități decât cele declarate, obținând astfel fonduri necuvenite din bugetul UE.

Doi angajați ai Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din România (AFIR) au menționat în mod fals în documentele de serviciu că au efectuat verificări exacte la fața locului ale echipamentelor solicitate de beneficiar. Măsurile proactive ale EPPO au împiedicat obținerea nejustificată de la bugetul UE a unei sume suplimentare de aproximativ 500.000 de euro.

EPPO, condus de Laura Codruța Kovesi, este parchetul independent al Uniunii Europene responsabil pentru investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE. Acțiunile recente ale EPPO evidențiază eforturile continue pentru protejarea fondurilor europene și asigurarea utilizării lor corecte.