Este ilegal în România! Primești amendă de 60.000 de lei. Un român ghinionist a fost deja sancționat contravențional pentru că nu a respectat regulile privind protecția mediului. Despre ce este vorba mai exact?
Ilegalităţi raportate de Greenpeace România! Primești amendă de 60.000 de lei
Ilegalităţi raportate de Greenpeace România! Un cioban român a fost sancționat cu o amendă în valoare de 60.000 de lei pentru că și-a amenajat un drum special la cota 2000 din Munții Făgăraș.
Omul a fost neinspirat și și-a amenajat drumul fix în în zona alpină Mușeteica, parte din ariile naturale protejate Situl Natura 2000 ROSAC 0122 Munții Făgăraș, și Rezervația Naturală Golul Alpin Moldoveanu-Capra. A săpat folosind buldoexcavatorul unei societăți comerciale.
Pe lângă amendă, este obligat să aducă terenul la starea inițială. Drumul respectiv are o lungime de circa 500 de metri și o lățime de 4 metri.
Lucrările de reamenajare vor trebui aprobate de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate. Ea se va asigura că refacerea drumului se face corect. Termenul limită este 26 iulie 2024.
Legile privind protecția mediului înconjurător trebuie respectate
Greenpeace România ne reamintește că este interzisă desfășurarea de activități în perimetrele ariilor naturale protejate de interes comunitar, care pot genera poluarea sau deteriorarea habitatelor și perturbarea speciilor pentru care au fost desemnate ariile respective. Aceasta include deteriorarea și degradarea completă a habitatului natural al pajiștilor alpine și a florei sălbatice (bujori de munte, afini, merișor, jneapăn și alte specii alpine).
De altfel, este interzisă scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol ori silvic a terenurilor din ariile naturale protejate, fără acordul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate sau al administratorului zonei. Se dau amenzi în valoare de 60.000 de lei pentru aceste acțiuni dăunătoare mediului înconjurător.
Orice român are dreptul la un mediu sănătos
Conform Articolului 5 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 195/2005 privind protecţia mediului, statul recunoaşte oricărei persoane dreptul la un mediu sănătos şi echilibrat ecologic, garantând în acest scop:
- accesul la informaţia privind mediul, cu respectarea condiţiilor de confidenţialitate prevăzute de legislaţia în vigoare;
- asocierea în organizaţii pentru protecţia mediului;
- consultarea în procesul de luare a deciziilor privind dezvoltarea politicii şi legislaţiei de mediu, emiterea actelor de reglementare în domeniu, elaborarea planurilor şi programelor;
- dreptul de a se adresa, direct sau prin intermediul organizaţiilor pentru protecţia mediului, autorităţilor administrative şi/sau judecătoreşti, după caz, în probleme de mediu;
- dreptul la despăgubire pentru prejudiciul suferit.